Jordbävningar i Turkiet — mitt i snöoväder

En jordbävning i Turkiet slog till tidigt på måndagen, en till senare under dagen. Det kommer uppgifter om tusentals döda och skadade. Siffran väntas öka.
6 februari, 2023
Foto: REUTERS/Khalil Ashawi
Räddningssarbete efter överlevande under rasmassorna som en följd av jordbävningen i Jandaris i Syrien, 6 februari 2023.

Kraftig jordbävning i Turkiet

Den kraftiga jordbävningen i Turkiet slog till 04.17 lokal tid på måndagen. Rapporter tyder på att jordbävningen hade en magnitud på 7,8 på Richterskalan.

Jordbävningens epicentrum var i provinsen Kahramanmaras i sydöstra Turkiet, nära staden Gaziantep – cirka 10 mil från den syriska gränsen. Det är ett nav för humanitär hjälp i regionen. 

En andra stor jordbävning drabbade området runt klockan 14:00 lokal tid, med nästan samma kraft.

Dödstalen stiger

Tragiskt nog tyder rapporter från myndigheterna i Turkiet och Syrien på att över 2000 människor har dödats sedan tidigt i morse, med många hundra fler skadade och saknade.

Dödssiffran väntas öka i takt med att rapporter om skador fortsätter att komma in.

Inverkan på människor på flykt som lever i regionen och som UNHCR hjälper är ännu inte bekräftad. Våra fältarbetare är i kontakt med lokala myndigheter och samhällen för att bedöma behoven.

I Turkiet har provinserna Gaziantep och Kahramanmaras drabbats hårdast. Jordbävningen har också orsakat förstörelse i nordvästra Syrien, särskilt i regionerna Aleppo, Hama, Idlib och Latakia. Det rapporterteras om skador, kollapsade byggnader och förödelse.

Vintern förvärrar

Samtidigt står Turkiet och Syrien inför hårt väder då en vinterstorm för med sig snö och isiga vindar till området, som förväntas förvärras i dag och imorgon. Skakningar från skalvet och efterskalv kändes även i andra länder, inklusive Malta, Cypern, Egypten och Libanon enligt nyhetsrapporter.

Fyra miljoner flyktingar bor i Turkiet, de flesta från Syrien.
 

Publicerad av Ulrika Forsberg