På flykt genom Europa 2015

De tvingades fly krig och dödshot i Homs. Familjen betalade smugglare för att ta dem över Medelhavet. De vandrade långa sträckor genom Europa till Sverige. Se filmen om Ahmad Terkawi.

6 oktober, 2020
– Det var jättemörkt och jättekallt. Då hoppade jag ner för att hitta honom. Han var så liten så han sjönk ner från flytvästen, berättar Ahmad.

På flykt från brinnande krig i Homs

Ahmad såg människosmugglarna kasta sin ett-åriga son i Medelhavet. Efter flera räddningsförsök så hittades pojken i det kalla vattnet och kunde återupplivas på stranden.

Apotekaren Ahmad flydde med sin fru och sina två söner från det brinnande kriget i Syrien. Den farliga flykten gick via Jordanien och Turkiet, med båt över Medelhavet och långa sträckor till fots genom Europa.

Ahmads familj var en av många flyktingfamiljer som kom till Stockholms centralstation hösten 2015.

De möttes av hjälp och medmänsklighet, av volontärer och hjälparbetare. Idag, fem år senare, bor familjen i Linköping där de lever ett liv i trygghet och jobbar och går i skolan. Ahmad brinner för integration och sönerna för fotboll.

Vi får aldrig sluta vara medmänniskor och visa solidaritet för familjer som har flytt från fruktansvärda krig för att överleva. Familjer som Ahmads, och familjer som är på flykt just nu.

Den tiden man kunde hålla på att tjafsa om vi ska stödja flyktingar här eller flyktingar där – den är över. Alla människor ska ha hjälp överallt.
Hans Rosling om UNHCR
Hans Rosling, Hela Sverige Skramlar 2015-09-29

På flykt i Europa 2015

I september 2015 spreds fotografiet på Alan Kurdi över världen. Bilden på det lilla syriska barnet som flöt upp i Turkiet grep tag i våra hjärtan och blev en symbol för krigets och flyktens fasor.

Miljoner människor nådde Europas stränder i hopp om ett liv i trygghet det året. De flesta var på flykt från krig, konflikter och förföljelse i länder som Syrien och Afghanistan. Många gjorde livsfarliga resor över Medelhavet för att ta sig till trygghet.

Idag pågår lika många kriser runt om i världen. Barn dör fortfarande på Medelhavet.

UNHCR stannar kvar och hjälper barn och familjer när medias ljus inte når en flyktingkris. Tack för att du fortsätter att kämpa för människor som tvingas fly.

Mahmoud är syrisk flykting från Aleppo. Här lekar han med sin fyraåriga son Jawad utanför sitt tält där de bor med sin familj vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Tusentals flyktingar passarade gränsen varje dag under höstan 2015.
Foto: UNHCR/Olivier Laban-Mattei
Mahmoud är syrisk flykting från Aleppo. Här lekar han med sin fyraåriga son Jawad utanför deras tält vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Tusentals flyktingar passerade gränsen varje dag under hösten 2015.

Nödhjälp hösten 2015

Under hösten 2015 nådde UNHCR:s nödhjälp 1,5 miljoner människor. Till exempel med:

  • 319 522 värmande filtar.
  • 15 573 hälsopaket.
  • 101 178 varma kläder som jackor, regnkläder, strumpor och vantar.
  • 24 721 kilo matpaket.
  • 46 000 kilo energikex.
  • 170 470 liter vatten.

Akut behov av säkra vägar

UNHCR är tydlig med att det internationella samfundet behöver göra mer för att stoppa att unga liv går förlorade till sjöss.

– Det akuta behovet av lösningar för de här barnen och andra på resande fot finns kvar. Om människor inte ser något hopp och lever i rädsla, kommer de att fortsätta riskera sina liv på desperata resor, säger UNHCR.

Politiska ledare måste samarbeta för att skapa säkrare vägar, bli bättre på att informera om farorna och framförallt att lösa konflikter och skapa möjligheter i hemländerna.

Publicerad av Ulrika Forsberg