Välgörenhet är årets julklapp!

Vill du skippa allt och ge en gåva till välgörenhet i jul? Letar du efter julklappar till familj och vänner som har allt? Kolla in årets julklapp 2023!

9 oktober, 2023
Ge en donation till välgörenhet och hjälp barn att gå skolan - årets julklapp!
Foto: UNHCR/Oxygen Empire
Att tvingas på flykt vänder livet upp och ner. Vardag blir kaos. Då är skolan livsviktig! Den ger hopp varje dag. En donation till välgörenhet är årets julklapp! Vill du hjälpa barn och unga att få en bra start på livet?

Gåva till välgörenhet i julklapp

Känner du dig stressad inför jul? Har du svårt att komma på bra julklappar till någon som redan har allt? Vill du skippa allt och köpa ingenting?

I december dubblas alla julgåvor som ger barn på flykt en utbildning. Ett skolpaket hjälper två skolbarn. Vill du ge fler en chans i livet? Ge en gåva till välgörenhet som dubblas!

Välgörande julklappar!

Om du letar efter bra tips till familjens och vännernas julklappar, kolla in vår gåvoshop.

Exempel på välgörande julklappar:

  • Skolpaket för 280 kr – dubblas under december!
  • Värmande filtar för 330 kr – passar till din syster.
  • Värmekamin för 765 kr – perfekt till kusinerna.
  • Nödpaket för 395 kr – gör barnvakten glad!
  • Vinterkläder för 170 kr – värmer din frusna vän.

Här får du bra julklappstips som garanterat gör skillnad för barn och familjer på flykt.

Alla gåvor sker via 90-konto. Hjälpen når fram!

Välgörenhet och gåvobevis

Fler och fler väljer att skänka en julklapp till välgörenhet. Det är enkelt och du kan vara säker på att gåvan kommer fram. Den räddar barn och familjer som har tvingats lämna allt bakom sig.

När du ger en julklapp till välgörande ändamål så får du ett jättefint gåvobevis att dela med dina nära och kära. Ett bevis på en livräddande gåva uppskattas mer än en oönskad julklapp.

Matpaket: Livsviktig hjälp

Vatten och mat är en akut del av den första livsviktiga hjälpen när en kris plötsligt slår till. Om människor – och särskilt barn – inte får mat, så blir de mer utsatta för sjukdomar och undernäring.

Brist på mat skapar desperation och otrygghet. Och i förlängningen livsfara. Därför är mat i krissituationer en viktig del i hjälparbetet. En liten insats i ett tidigt skede kan rädda liv.

Värmande filtar: Vintern är på väg

Vintern väntar i Ukraina, Syrien, Libanon och Afghanistan. Med den kommer kylan som hotar att göra livet ännu tuffare för familjer som är på flykt.

I många av världens flyktingkriser blir det minusgrader på vintern och isande stormvindar drar fram. Då kan din gåva med filtar till en familj hjälpa dem att överleva den kalla vintern.

Beställ filtar och sprid värme. Du får ett fint gåvobevis att ge bort.

Vinterhjälp: Skuldsatta familjer

För många människor på flykt räcker helt enkelt inte pengarna till under vintern då kostnaderna ökar för att klara kylan.

Familjer behöver kanske isolera sin bostad, köpa vinterkläder eller medicin om någon i familjen blir sjuk.

Bränsle till kaminen eller varma anstränger familjens ekonomi.

Efter flera år på flykt, med begränsade möjligheter till arbete och höga levnadskostnader är nio av tio syriska familjer i Libanon skuldsatta.

Behovet av vinterhjälp är stort. Även i dag står många utsatta familjer på väntelista för att få hjälp att klara vintern.

Under fattigdomsgränsen

Över hälften av alla syriska flyktingfamiljer i Libanon lever i dag under fattigdomsgränsen. Det tvingar fram desperata beslut. Som att välja mellan tillräckligt med mat, bränsle till kaminen eller vinterkläder till sina barn. Beslut som får konsekvenser, inte minst för barn och äldre som har svårare att klara kylan.

Ge en gåva till välgörenhet

Känner du stress och frustration inför jul?

Istället för att ge bort oönskade julklappar som kanske ändå inte kommer att användas kan du se till att barn och familjer som har tvingats fly för sina liv får räddande nödhjälp. Du får ett fint gåvokort att dela med dina nära och kära.

En klapp till välgörenhet i julens anda handlar om givmildhet och omtanke.

Årets julklapp 2023

Vem bestämmer årets julklapp?

Årets julklapp utses av Handelns Utredningsinstitut (HUI), en organisation knuten till Svensk Handel. Den är baserad på trender inom handeln och konsumenters beteenden. 

Donation till välgörenhet ligger ofta på 10-toplistan när allt fler människor i världen behöver hjälp för att överleva. Barn och familjer som lever i skuggan av krig och katastrofer behöver allt stöd de kan få.

Valet av årets julklapp är en indikator på vad som väntas bli populärt och efterfrågat under julhandeln. Många skänker hellre till välgörenhet och får ett gåvobevis än en oönskad julklapp.

HUI presenterar årets julklapp den 17 november 2023. 

Årets julklapp senaste fem åren

"Årets julklapp" representerar trender och teknologiska framsteg som varit i fokus under respektive år. Listan ger en intressant inblick i hur vanor och trender utvecklas över tid.

2022 – Hemstickat plagg
2021 – Evenemangsbiljett
2020 – Stormköket
2019 – Mobillådan
2018 – Det återvunna plagget

Publicerad av Ulrika Forsberg