Ge välgörenhet i julklapp

Vill du skippa allt och köpa ingenting i jul? Om du letar efter välgörande julklappstips till familj och vänner – kolla in det här. För du kan rädda liv!
1 december, 2022
Foto: UNHCR
Amina från Aleppo i Syrien har fått en tjock filt från UNHCR. Din gåva till välgörenhet hjälper barn som Amina! Beställ filtar som värmer en hel familj.

Vill du köpa ingenting?

Känner du dig stressad inför jul? Har du svårt att komma på bra julklappar till någon som redan har allt? Vill du skippa allt och köpa ingenting?

Om du letar efter bra tips till familjens och vännernas julklappar, så läs mer här.

Exempel på välgörande julklappar som räddar liv.

  • Värmande filtar för 330 kr – passar till syrran.
  • Värmekamin för 765 kr – perfekt till kusinerna.
  • Nödpaket för 395 kr – gör barnvakten glad!
  • Vinterkläder för 170 kr – värmer din frusna vän.

Här får du bra julklappstips som garanterat gör skillnad för barn och familjer på flykt.

Välgörenhet och gåvobevis

Fler och fler väljer att skänka en julklapp till välgörenhet. Det är enkelt och du kan vara säker på att gåvan kommer fram. Den räddar barn och familjer som har tvingats lämna allt bakom sig.

När du ger en julklapp till välgörande ändamål så får du ett jättefint gåvobevis att dela med dina nära och kära. Ett bevis på en livräddande gåva uppskattas mer än en oönskad julklapp.

Vintern är på väg

Vintern är på väg i Ukraina, Syrien och dess grannländer. Med den kommer kylan som hotar att göra livet ännu tuffare för familjer som är på flykt.

Livsviktig hjälp

Vatten och mat är en akut del av den första livsviktiga hjälpen när en kris uppstår. Om människor – och särskilt barn – inte får mat, så blir de mer utsatta för sjukdomar och undernäring.

Brist på mat skapar desperation och otrygghet. Och i förlängningen livsfara. Därför är mat i krissituationer en viktig del i hjälparbetet. En liten insats i ett tidigt skede kan rädda liv.

I många av världens flyktingläger blir det minusgrader på vintern, och isande stormvindar drar fram. Då kan din gåva av filtar till en familj hjälpa dem att överleva den brutalt kalla vintern.

  • UNHCR har FN:s uppdrag att hjälpa människor som flyr. Behoven av extra stöd för att klara den kyliga vintern är enorma.
  • Du kan sprida värme till en hel familj på flykt i vinter. Värmande filtar kostar 330 kronor – en gåva som räddar liv!

Beställ filtar och sprid värme. Du får ett fint gåvobevis att ge bort.

Skuldsatta familjer på flykt

För många människor på flykt räcker helt enkelt inte pengarna till under vintern då kostnaderna ökar för att klara kölden.

Familjer behöver kanske isolera sin bostad, köpa vinterkläder eller medicin om någon i familjen blir sjuk.

Bränsle till kaminen eller varma skor kan vara annat som ytterligare anstränger familjens ekonomi.

Efter flera år på flykt, med begränsade möjligheter till arbete och höga levnadskostnader är nio av tio syriska familjer i Libanon skuldsatta. Behovet av vinterhjälp är stort. Även i dag står många utsatta familjer på väntelista för att få hjälp att klara vintern.

Under fattigdomsgränsen

Över hälften av alla syriska flyktingfamiljer i Libanon lever i dag under fattigdomsgränsen. Det tvingar fram desperata beslut. Som att välja mellan tillräckligt med mat, bränsle till kaminen eller vinterkläder till sina barn. Beslut som får konsekvenser, inte minst för barn och äldre som har svårare att klara kylan.

Flyktingfamiljernas behov av extra stöd under vintermånaderna är särskilt stort. I många av världens flyktingläger blir det väldigt kallt på vintern. I Libanon är det inte ovanligt att kraftiga snöstormar drar in i januari och februari.

Ge en gåva till välgörenhet

Känner du stress och frustration inför jul?

Istället för att ge bort oönskade julklappar som kanske ändå inte kommer att användas kan du se till att barn och familjer som har tvingats fly för sina liv kan få räddande nödhjälp. Du får ett fint gåvokort att dela med dina nära och kära.

En klapp till välgörenhet i julens anda – om givmildhet och omtanke.

Publicerad av Ulrika Forsberg