Akut humanitär kris i Sudan

Ett år av krig i Sudan – se filmen här. Den humanitära krisen är enorm. Tusentals tvingas fly varje dag. Kvinnor och flickor utsätts för våld och övergrepp.

19 april, 2024
Stort tack till dig som hjälper människor på flykt i Sudan!

En humanitär kris

Efter ett år av krig är situationen inne i Sudan värre än någonsin. Inbördeskriget i landet har tvingat över 8,6 miljoner människor på flykt från sina hem, och inne i landet utspelar sig en humanitär kris. 18 miljoner människor i Sudan går hungriga och risken för akut undernäring är stor.

Civilbefolkningen utsätts för väpnade attacker. Hälso- och sjukvården påverkas också svårt, med attackerade sjukhus och vårdcentraler och allvarlig brist på mediciner och viktiga förnödenheter. Enligt OCHA är 25 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp.

Tusentals flyr varje dag

Tusentals människor flyr fortfarande landet varje dag – de flesta är kvinnor och barn. Familjer som UNHCR träffar är traumatiserade och i desperat behov av nödhjälp som vatten, mat och tak över huvudet. Många har dessutom upplevt våldet och striderna på nära håll, och behovet av psykosocialt stöd är enormt.

Kvinnor och flickor utsätts för sexuellt våld

Över hälften av alla som flyr Sudan är kvinnor och barn.
Foto: UNHCR/Colin Delfosse
Över hälften av alla som flyr Sudan är kvinnor och barn.

Kvinnor och flickor är extra hårt drabbade av inbördeskriget – UNHCR rapporterar om att allt fler utsätts för sexuellt våld.

Många har varit med om våldtäkt, trakasserier, kidnappning och sexuell exploatering både inne i landet och under flykten. I grannlandet Tchad, där över en halv miljon människor har sökt skydd sedan kriget bröt ut, såg UNHCR en fördubbling av det sexuella våldet förra året.

UNHCR är på plats och hjälper

UNHCR har skalat upp sin hjälpinsats, både inne i Sudan och i grannländerna, för att ge skydd och nödhjälp till människor som flyr. Sedan kriget bröt ut har UNHCR gett hundratusentals människor tak över huvudet och humanitär hjälp som mat och sjukvård.

3000 nödbostäder till flyktingar i Tchad

IKEA Foundation har skickat 3000 nödbostäder till Tchad för att ge skydd till människor som flyr.
Foto: UNHCR/Alina Wass Widinghoff
IKEA Foundation har skickat 3000 nödbostäder till Tchad för att ge skydd till människor som flyr.

UNHCR ser till så att familjer, ensamstående kvinnor och äldre på flykt från Sudan får trygga boenden. I grannlandet Tchad har 3000 hus framtagna av svenska Better Shelter installerats, tack vare en donation från IKEA Foundation. Flyktinghemmet har en dörr som går att låsa och en solpanel på taket med en lampa som tänds när mörkret faller – som gör den osäkra tillvaron på flykt lite tryggare.

Publicerad av Alina Wass Widinghoff