Konflikten i Centralafrikanska republiken i korthet

Hundratusentals familjer i Centralafrikanska republiken har flytt sina hem, många har bevittnat brutalt våld.

6 mars, 2014
 Tio-årige Prophete (vänster) och hans vän Ardi bor på gatan i PK5 i Bangui. Pojkarna har aldrig gått i skolan och letar efter ströjobb så att de kan äta. De säger att de har familjemedlemmar i staden, men ingen som kan ta hand om dem.
Foto: UNHCR / A. Greco
Tio-årige Prophete (vänster) och hans vän Ardi bor på gatan i PK5 i Bangui. Pojkarna har aldrig gått i skolan och letar efter ströjobb så att de kan äta. De säger att de har familjemedlemmar i staden, men ingen som kan ta hand om dem.

Stider mellan rebellgrupper och regeringstrupper

December 2012. En sammanslutning av rebellgrupper uppstår i den norra delen av Centralafrikanska republiken (CAR). De kallar sig för Seleka, ett ord som betyder "koalition" på det inhemska språket Sango.

Under tiden Seleka slåss mot den nationella armén och närmar sig Bangui kommer rapporter om att båda sidor dödar, plundrar och våldtar civila. Tiotusentals människor gömmer sig i bushen eller flyr till grannländerna.

Mars 2013. Seleka-rebellerna erövrar Bangui och störtar regimen. Stökiga fraktioner bland rebellerna fortsätter att begå grymheter. Det gör att självförsvarande grupper uppstår, de kallar sig anti-Balaka. Båda grupperna vänder sig mot invånare som de uppfattar sympatisera med fienden.

September 2013. Attackerna riktas alltmer mot människor med annan religion. Seleka angriper kristna och anti-Balaka ger sig på muslimer. Det har blivit ett kaos i landet som lämnat tusentals döda och tvingat nästan en miljon människor på flykt.

Januari 2014. Presidenten, tillhörande Seleka, avgår eftersom det inte går regera på grund av våldet. Men hans avgång dämpade inte ilskan hos anti-Balaka.  

Idag är lynchning en vanlig syn i Bangui. Som ett resultat har många familjer  antingen lämnat eller planerar att lämna landet. Andra är instängda, utan möjlighet att ta sig bort från de platser där de sökt skydd eller för rädda för att göra det. Hundratusentals har sökt skydd på flygplatsen.

UNHCR är alltmer oroade över att hjälpen inte når fram till dem som flyr från CAR till grannländerna Tchad, Kamerun, Kongo-Kinshasa och Republiken Kongo. UNHCR vädjar till sina partner och regeringarna i länderna att öka farten så  hjälpen når fram dem som är i akut behov.

Konflikterna i Sydsudan och CAR har tillsammans orsakat en av de största kriserna i Afrika på flera år. Hundratusentals familjer har flytt sina hem, många har bevittnat brutalt våld.

Publicerad av Ulrika Forsberg