Kriget i Syrien 8 år: Ensam mamma på flykt

Kriget i Syrien pågått i åtta år – längre än andra världskriget. Eida är ensam mamma som har levt på flykt i fyra år. Hon vill ge sina barn ett bättre liv.

12 mars, 2019
Eida och hennes barn tar emot nödpaket när en hjälpkonvoj äntligen når Rukban-lägret i Syrien. Eida och hennes barn tar emot nödpaket när en hjälpkonvoj äntligen når Rukban-lägret i Syrien.
Foto: UNHCR/Mysa Khalaf
Eida och hennes barn tar emot nödpaket när en hjälpkonvoj äntligen når Rukban-lägret i Syrien.

Ensam mamma i Rukban

På fredag har kriget i Syrien pågått i åtta år – det är längre än andra världskriget. Åtta år av krig har ödelagt stora delar av Syrien. Miljontals barn och familjer har tvingats lämna sina hem. Sex miljoner av dem är på flykt inne i Syrien.

Eida och hennes barn är på flykt från den förstörda staden Homs i Syrien. Sedan fyra år tillbaka bor de i det avlägsna lägret Rukban som ligger vid gränsen mellan Syrien och Jordanien. 40 000 människor bor utspridda i lägret, de lever under extremt svåra förhållanden.

Varje dag är en kamp för att överleva. Många av barnen i Rukban-lägret får bara ett mål mat om dagen.

– Mina döttrar och jag har det väldigt svårt. Det är svårt att få tag på mat. Jag får inte tag på blöjor eller medicin till min sjuka dotter, berättar Eida.

Kvinnor och barn

Majoriteten av de som bor i Rukban är kvinnor och barn. De lever på en plats utan elektricitet, utan fungerande vattensystem och utan ordentlig infrastruktur.

Bostäderna är byggda av lera och ger knappt något skydd alls mot det kalla vintervädret.

Det är verkligheten för tusentals ensamma mammor som ska ta hand om sina barn med knappt någon inkomst och utan förutsättningar att ordna ett tryggt liv för sin familj.

– Vi betalar ungefär 18 kronor för en liter vatten och en 9 kronor för lite bröd som knappt räcker för en dag. Det är fem gånger så mycket som vad en limpa bröd kostar i huvudstaden Damaskus, berättar Eida.

118 lastbilar med förnödenheter

Den 6 februari i år skickades en jättekonvoj med nödhjälp till Rukban.

Konvojen bestod av 118 lastbilar fyllda med näringsrik mat, mediciner, skolmaterial och extra vinterhjälp som värmefiltar, madrasser, presenningar, sollampor, sovsäckar och vinterkläder. Dessutom ingick vacciner till 10 000 barn.

Det är den största hjälpkonvojen som har skickats i Syrien. Den nådde Rukban efter veckor av förhandlingar med myndigheterna.

Desperat behov av hjälp

Iskallt regn smattrar i marken. Vinden ökar i styrka. Eida drömmer om att ge sina barn ett bättre liv.

– Min högsta önskan är att det hade funnits ett säkert sätt att ta sig härifrån. Till dess hoppas jag att nödhjälp nu kommer hit med jämna mellanrum. Det ger lite hjälp, hjälp som vi är i desperat behov av, säger hon.

Du kan hjälpa

Kriget i Syrien har orsakat ett enormt mänskligt lidande. 

Du kan hjälpa desperata familjer som Eidas. En gåva till en ensam mamma på flykt kan ge hennes barn blöjor, vaccin eller en varm filt. Din hjälp ger hopp om en bättre framtid.

Din gåva kan räcka till:

  • 80 kr – blöjor till två syriska bebisar i en månad.
  • 170 kr – sjukvård till en människa på flykt inne i Syrien.
  • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Ge en gåva idag:

Publicerad av Ulrika Forsberg