Risk för svält på Afrikas horn, i Jemen och Nigeria

UNHCR larmar om att svält kan leda till massdöd på Afrikas horn, i Jemen och Nigeria. Torkan är så allvarlig att en humanitär kris snart är oundviklig.

20 april, 2017
Susan är flykting från Sydsudan. Hon flydde med sin son Robert på ryggen och vet inte om hennes man fortfarande lever.
Foto: UNHCR/Rocco Nuri
Susan är flykting från Sydsudan. Hon flydde med sin son Robert på ryggen och vet inte om hennes man fortfarande lever.
 Foto: UNHCR/Rocco Nuri Tusentals människor flyr från svält och strider i Sydsudan varje dag. 62 procent är barn, många är undernärda. Tusentals människor flyr från svält och strider i Sydsudan varje dag. 62 procent är barn, många är undernärda.
Foto: UNHCR/Rocco Nuri
Tusentals människor flyr från svält och strider i Sydsudan varje dag. 62 procent är barn, många är undernärda.

Hungersnöd

Mer än 20 miljoner människor i Nigeria, Sydsudan, Somalia och Jemen är drabbade av hungersnöd eller är i riskzonen.

Allt fler människor tvingas fly för att överleva.

Fyra miljoner flyktingar och asylsökanden bor i regionen runt Tchadsjön, Stora sjöarna, på Afrikas horn och i Jemen. Deras möjligheter att försörja sig på egen hand är begränsade.

Minskade matransoner

Flyktingarna är beroende av mathjälp från UNHCR:s partner, FN:s livsmedelsprogram (WFP). Utan pengar för att köpa mat och med minskade matransoner – kämpar familjer för att överleva.

I Djibouti har matransonerna minskat med 12 procent. I Etiopien, Tanzania och Rwanda med 20–50 procent. I Uganda med upp till 75 procent.

Sydsudan

I Sydsudan leder misslyckade skördar, torka och konflikter till hungersnöd och att människor tvingas fly. 100 000 människor är drabbade av svält. Ytterligare en miljon människor riskerar hungersnöd.

Somalia

I Somalia har 500 000 människor lämnat sina hem sedan i november. Många är undernärda, särskilt utsatta är barn och ammande mödrar.

Situationen i Somalia är svår och osäker. Många flyr landet, andra – främst från Jemen – återvänder.

Jemen

I Jemen – en av världens största humanitära kriser – behöver 19 miljoner människor humanitär hjälp. 17 miljoner människor lider av matbrist. Brist på mat är den största orsaken till att människor flyr från sina hem.

Nigeria

I norra Nigeria är sju miljoner människor drabbade av matbrist och behöver hjälp. Situationen är särskilt svår i Borno, Adamawa och Yobo.

Etiopien

I Dollo Ado i sydöstra Etiopien är akut undernäring bland nyanlända somaliska flyktingbarn mellan sex månader och fem år nu 50–79 procent.

Barn slutar skolan

Majoriteten av flyktingarna är barn.

Riskerna för barn är särskilt stora. Många slutar skolan. I Kenya har 175 000 elever i områden drabbade av torka hoppat av skolan. I Etiopien har nästan 600 skolor stängt.

Fem miljoner barn kan få sin skolgång avbruten under de närmaste veckorna och månaderna.

UNHCR ökar insatserna

UNHCR ökar insatserna och vädjar om mer pengar för att hjälpa. Torkan på Afrikas horn 2011 kostade mer än 260 000 liv, mer än hälften av barnen var under fem år. En upprepning måste till varje pris undvikas.

UNHCR:s hjälparbete i Sydsudan, Somalia och Jemen är bara finansierad till mellan 3 och 11 procent. Läget är akut och behoven enorma i de berörda länderna.

Källa: UNHCR.org

Publicerad av Ulrika Forsberg