Tusen tack IKEA Foundation — ni räddar liv!

IKEA Foundation är en långsiktig och innovativ partner till UNHCR. Människor på flykt från världens svåra konflikter får en trygg vardag och bättre framtid. Tusen tack!

UNHCR och IKEA Foundation

UNHCR och IKEA Foundation har utvecklat ett långsiktigt partnerskap som har förbättrat möjligheten till bland annat skydd, tak över huvudet, utbildning, hälsa och mat, självförsörjning och förnybar energi för miljontals flyktingar världen över.

Mellan 2010 och 2023 har IKEA Foundation donerat nästan 2 miljarder kronor till UNHCR:s arbete med att hjälpa människor på flykt att få en bättre vardag.

Innovativa lösningar

Det strategiska samarbetet med IKEA Foundation är ett exempel på hur globala företag kan skapa innovativa lösningar som fungerar och som hjälper människor på flykt att leva ett liv i värdighet.

Samarbetet är koncentrerat till Afrika, Asien och Mellanöstern. 

IKEA Foundation stödjer 10 av UNHCR:s operationer i fält (utbildning, tak över huvudet, självförsörjning och förnybar energi), utvecklar nya och innovativa produkter och tjänster i partnerskap med UNHCR, och sprider information om UNHCR:s arbete till sina kunder och anställda världen över.

Per Heggenes, VD IKEA Foundation, berättar:

”Det är ett privilegium för oss att arbeta med UNHCR:s högkvalificerade personal. De är lika passionerade och motiverade som vi är för att förbättra vardagen för alla barn som bor i och runt flyktingläger. IKEA-medarbetare är lika stolta över vårt partnerskap och att vara en del av ett företag som djupt bryr sig om välfärden för flyktingbarn.”

Projekt i korthet:

  • Brighter Lives For Refugees Campaign: en CRM-kampanj där IKEA donerade 1 EUR för varje såld glödlampa i butik, vilket resulterade i en donation på 30,8 miljoner EUR. Donationen användes för att bygga en solcellspark i flyktinglägret Azraq i Jordanien.
  • In-Kind donation: IKEA Foundation har donerat över 750 000 sängprodukter som madrasser, lakan och täcken till UNHCR. Produkterna har delats ut i Tunisien, Kirgizistan, Jordanien, Libanon och Irak. IKEA Foundation har också donerat över 200 000 solcellslampor till flyktingar i Kenya, Etiopien, Jordanien, Bangladesh och Afghanistan.
  • iWitness: Varje år ges utvalda medarbetare på IKEA:s varuhus möjligheten att resa och besöka IKEA Foundations olika projekt världen över. Medarbetarna skriver om sina upplevelser på iWitness-bloggen, som sedan andra medarbetare, kunder, familj och vänner kan ta del av.
  • Nansen Refugee Award: IKEA Foundation stödjer UNHCR:s utmärkelse Nansen Refugee Award som tilldelas en person, grupp eller organisation som gjort en extraordinär insats för flyktingar.

IKEA, Better Shelter och UNHCR

För att utveckla och förbättra boendet för människor på flykt arbetar UNHCR med att finna innovativa och hållbara lösningar. Ett exempel är den svenska organisationen Better Shelters revolutionerande boendelösning.

Better Shelter har i partnerskap med UNHCR och IKEA Foundation tagit fram en bostad i samråd med flyktingar som är socialt och miljömässigt hållbar.

Bostäderna, som även de kallas Better Shelter, är enkla konstruktioner som innebär en enorm förbättring i jämförelse med tält, särskilt för familjer som lever på flykt i många år.

Bostäderna har ståhöjd, fönster, ventilation och en dörr som går att låsa. De hårda väggarna ger ordentligt skydd mot stark sol och hetta, liksom snö och kyla. På taket sitter en solpanel som ger ström till en taklampa och möjlighet att ladda en mobiltelefon.

Bostäderna är enkla att förvara, frakta, bygga upp, montera ned och flytta, och kan sättas ihop på 4-6 timmar – utan verktyg. Det lätta materialet passar olika klimat och levereras i två platta paket med en simpel manual likt den du får när du handlar på IKEA.

De nya bostäderna har utformats för att kunna ge ett bättre skydd än tält när flyktingar inte längre befinner sig i en nödsituation. De ersätter inte tälten, som är ett fantastiskt skydd i akuta kriser.

De nya bostäderna är till för att ge skydd och trygghet under en längre period efter en kris. Många flyktingfamiljer tvingas leva på flykt i upp till 17 år, och UNHCR:s tält kan i extrema väderförhållanden slitas ut på sex månader.

De nya bostädernas livslängd är minst tre år, men sedan kan alla delar bytas ut individuellt, vilket ökar livslängden ännu mer och ger ett långsiktigt och värdigt hem till flyktingar. Målet är att ge en bekväm och säker plats under en period av enorma påfrestningar.

Det unika samarbetet har organiserats och finansierats av IKEA Foundation där Better Shelters expertis har sammanförts med UNHCR:s kunskap och behov att skydda flyktingar runt om i världen. 

Varför är arbetet med flyktingbostäder viktigt för IKEA Foundation?

– IKEA söker ständigt efter innovativa lösningar för att göra vardagen bättre för många människor. Detsamma gör IKEA Foundation, som tillsammans med våra samarbetsorganisationer ständigt arbetar för utsatta familjer som har förlorat sina hem och sin trygghet, säger Per Heggenes, VD för IKEA Foundation.

– IKEA Foundation har gjort detta projekt möjligt genom finansiering, men också genom att sammanföra tre olika verksamheter och dess samlade kunskap och erfarenheter. Tillsammans har vi tagit ett steg mot att skapa ett bättre och tryggare hem för familjer på flykt. Vi hade inte haft möjligheten att göra detta utan IKEA Foundations kunskap och investering, säger Olivier Delarue, som tidigare ledde UNHCR Innovation.