Globala målet 2: "Karamellfärg"

Globala målet 2: Ingen hunger – och ge människor i utsatta situationer mat. Se när Farida piffar till maten och blir glad av att se sina barn skratta. Avsnitt två "Karamellfärg" i filmserien På flykt.

Se avsnitt 2 ”Karamellfärg” i filmserien På flykt. Farida är glad över att ge sina barn mat som de blir glada av. Att ge människor i utsatta situationer omfattas av det globala målet två: ingen hunger.

Karamellfärg i Zaatari

I Zaatari blandar Farida karamellfärg i riset för att göra barnen glada. Trots att det inte ger någon smak tycker barnen att det är roligt, och Farida blir glad av att se sina barn skratta.

– I Syrien var inte frågan om det fanns mat att få tag på. Frågan var om vi skulle våga lämna huset för att handla. Hemma var allting färskt. Vi åt kött och plockade nästan alla grönsaker från vår egen trädgård, berättar Farida och fortsätter:

– Jag är glad och tacksam över att jag kan ordna mat till mina barn här, men det är inte samma sak. En stor del av maten är djupfryst – precis som våra liv.

Maten är viktig för familjen

Faridas berättelse visar att maten är en viktig del i familjernas liv. Människors sätt att köpa, laga och äta mat i familjen reflekterar vilka vi är och våra relationer till varandra.

Matransoner

Traditionellt sett är maten i flyktingläger ransonerade. Varje familj tilldelas basvaror som ris, mjöl och grönsaker. Det är ofta det snabbaste sättet att se till att familjer får tillräckligt att äta direkt efter en kris. Men det är ingen långsiktig lösning.

Matkuponger

I Zaatari får varje familj matkuponger genom FN:s matprogram, World Food Programme, som de kan lösa in mot matvaror som de själva väljer och tycker om. Matbutiken ligger i hjärtat av lägret.

Känsla av självständighet

Tack vare matkupongerna kan varje familj själva välja vilken mat de vill köpa. Det är ett fantastiskt bra sätt att skapa en känsla av självständighet.

Med tanke på allt som familjerna har förlorat – sina hem, sina inkomstkällor och sina rötter – förstår du hur viktigt systemet med matkuponger är. Det hjälper familjerna på flykt att återfå ett visst mått av kontroll över sina liv.

Det globala målet 2: Ingen hunger

När människor tvingas på flykt riskerar de att hamna i en otrygg livsmedelsförsörjning. UNHCR säkerställer att alla som bor i flyktingläger eller kommer i kontakt med UNHCR:s personal i fält får tillräckligt att äta.

Mål 2 för hållbar utveckling ska avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning, uppnå en bättre kosthållning och främja ett hållbart jordbruk.

Genom att stödja UNHCR så bidrar du till att människor på flykt från krig och konflikter får mat för att överleva. Därför är er gåva så viktig.

För att nå de Globala målen måste företag jobba mot Agenda 2030 i partnerskap med andra samhällsaktörer.

Att företag jobbar med CSR är avgörande får en hållbar utveckling. Genom att ni stödjer UNHCR bidrar ni till 12 av 17 globala mål och är med i kampen för hållbar utveckling.