På flykt i Libyen

Stormen Daniel drabbar Libyen! Översvämningar spolar bort allt i sin väg. Människor saknas i vattenmassorna. Familjer har förlorat allt. Vill du hjälpa idag?

Jag vill hjälpa!

Stormen Daniel drabbar Libyen

Den 10 september slog stormen Daniel till med full kraft mot nordöstra Libyen. Kraftiga vindar, skyfall och omfattande översvämningar drabbar städer längs kusten. Värst är läget efter dammkollapsen i Derna.

Vattenmassor spolar bort allt i sin väg. Människor saknas. Familjer har förlorat allt — sina hem, besparingar och i vissa fall anhöriga. Tusentals är på flykt. Katastrofen är hjärtskärande.

Skador på vägar, telekommunikationsnät och infrastruktur försvårar räddningsarbetet.

UNHCR är på plats med nödhjälp som filtar, hygienartiklar och solcellsdrivna lampor. Mer hjälp behövs för att snabbt rädda liv.

På flykt i Libyen

Libyen har präglats av krig och konflikter sedan upproret under arabiska våren 2011. Ett inbördeskrig bröt ut. Muammar al-Gaddafi störtades.

Libyen är fortfarande politiskt delat och drabbat av strider. Osäkerhet och kriminalitet ökar. Det öppnar upp för smugglare att bedriva människohandel.

Livsfarliga resor

Situationen i Libyen är en av de mest komplicerade i världen. Flyktingar och migranter gör livsfarliga resor tillsammans på väg mot Europa. De korsar öknen och utsätts för övergrepp, våld, tortyr och förvaring under omänskliga förhållanden.

Vi är bestörta över rapporter om att flyktingar och migranter kan vara till salu i Libyen. Det finns ingen plats för mänskligt slaveri i vår värld", skriver UNHCR på Twitter.

UNHCR:s fältpersonal ger en bild av mänskligt lidande och grova övergrepp i en chockerande skala. Bland de utsatta för misshandel finns gravida kvinnor och småbarn.

UNHCR arbetar för att ge internationellt skydd, dela ut nödhjälp och hitta lösningar för människor som är på flykt i landet eller är på väg mot Europa. 

UNHCR har hjälpt människor på flykt i Libyen sedan 1991 — vi stannar kvar så länge det behövs.