Vår styrelse

Sverige för UNHCR:s styrelse utses i samråd med UNHCR. Joanna Rubinstein är ordförande. Barbara Hendricks är hedersordförande.

Sverige för UNHCR:s styrelse

Sverige för UNHCR är en insamlingsstiftelse med 90-konto och UNHCR:s svenska partner.

Stiftelsen förvaltas av en styrelse med säte i Sverige och ska i konsultation med UNHCR utse styrelsen, dess ordförande och vice ordförande.

Varken ordföranden eller övriga ledamöter i styrelsen uppbär lön eller arvoden.

Joanna Rubinstein
Ordförande sedan 2023. 
Ledamot sedan 2022.

Under hela sin professionella karriär i USA och Sverige har Joanna Rubinstein varit en innovatör, strateg och drivkraft för förändring. Hon har expertis inom global hälsa, utbildning, barns skydd och hållbar utveckling. Hon kommer senast som chef från Childhood USA, sitter i rådet för de globala målen för hållbar utveckling samt i flera styrelser.

Barbara Hendricks 
Hedersordförande.
Ledamot sedan 2009, ordförande 2009–2014.

Barbara är goodwill-ambassadör för UNHCR sedan 1987 och är UNHCR:s enda Honorary Lifetime Goodwill Ambassador.

Hennes övertygelse om vikten av mänskliga rättigheter för alla är det underliggande motivet för hennes engagemang i flyktingfrågan. Det är modet och stoltheten hos de flyktingkvinnor hon möter i världen som får henne att fortsätta när arbetet känns som svårast.

Eva Hägg
Vice ordförande sedan 2023. 
Ledamot sedan 2022.

Eva Hägg är advokat vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå och har arbetat med affärsjuridik i över 30 år. Eva har under den tiden varit rådgivare till svenska och internationella bolag i bland annat bolagsstyrningsfrågor, ett område där ESG-frågor får allt större betydelse.

Maria Borelius 
Ledamot sedan 2021.

Vetenskapsjournalist, författare, rådgivare och utbildad biolog med en master i science journalism. Maria har även varit Executive Director för biståndsorganisationen Hand in Hand International med säte i London och verksamhet i Asien och Afrika.

Pär Roosvall 
Ledamot sedan 2020.

Grundare och vd för NFT Ventures. Tidigare en del av ledningen för Bonnier News. Lång erfarenhet inom digital strategi och förändringsarbete.

Fanny Sachs 
Ledamot sedan 2023.

Fanny Sachs är arkitekt med examen från KTH. Sedan 25 år är hon delägare och driver 3dO arkitekter. Hon har även styrelseuppdrag i  bostadsutvecklingsbolaget Källberga Mark AB och i stiftelsen Judiska museet i Stockholm.

Magnus Schöldtz
Ledamot sedan 2023.

Magnus Schöldtz är tidigare ambassadör och diplomat. Han är nu rådgivare och direktör på Wallenberg Office med ansvar för omvärldsbevakning och nätverksbyggande. Han har varit verksam i Mellanöstern, inom europeisk utrikes- och säkerhetspolitik och vid Nato. Han har även tjänstgjort i Libanon och Somalia för FN. 

Magnus Schöldtz har en rad styrelseuppdrag i Sverige, bland annat Business Sweden och i olika tankesmedjor som Middle East Institute i Washington DC. 

Paulina von Euler
Ledamot sedan 2023.

Grundare och CEO/Founding Partner, von Euler & Partners grundat 2002. Ett Family Office med finansiell rådgivning för ett antal större familjer. Tidigare 20 års erfarenhet inom SEB, Wealth Management med inriktning på Stiftelseförvaltning. 

Magnus Janson
Ledamot sedan 2023.

Personal- och kommunikationsdirektör på Bonnier Group från 2017. Sedan början av 90-talet har Magnus tillhört ledningarna på Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Bonnier News. Där har han främst arbetat med förändringsprojekt samt organisations- och personalutveckling. Han har även erfarenhet av 10 års arbete på Aftonbladet som skrivande reporter.