Vår styrelse

Sverige för UNHCR:s styrelse utses i samråd med UNHCR. Nicklas Wigren är ordförande och Barbara Hendricks är hedersordförande.

Styrelsen

Stiftelsen förvaltas av en styrelse med säte i Sverige och skall i konsultation med UNHCR utse styrelsen, dess ordförande och vice ordförande.

Varken ordföranden eller övriga ledamöter i styrelsen uppbär lön eller arvoden.

Nicklas Wigren
Ordförande i Sverige för UNHCR.
Invald i styrelsen i maj 2014. Arbetar som CFO på Malmö FF.

Tidigare uppdrag: CFO på Bliwa livförsäkring och Svenska Röda Korset samt vice ordförande i Giva Sverige fram till 2014 – en branschorganisation som arbetar för tryggt givande.

Barbara Hendricks
Hedersordförande/styrelseledamot.

Är goodwill-ambassadör för UNHCR sedan 1987 och är UNHCR:s enda Honorary Lifetime Goodwill Ambassador. Var Sverige för UNHCR:s ordförande 2009–2014.

Hennes övertygelse om vikten av mänskliga rättigheter för alla är det underliggande motivet för hennes engagemang i flyktingfrågan. Det är modet och stoltheten hos de flyktingkvinnor hon möter i världen som får henne att fortsätta när arbetet känns som svårast.

Maria Borelius
Ledamot sedan 2021.

Vetenskapsjournalist, författare, rådgivare och utbildad biolog med en master i science journalism. Maria har även varit Executive Director för biståndsorganisationen Hand in Hand International med säte i London och verksamhet i Asien och Afrika.

Eva Hägg
Ledamot sedan 2022.

Eva Hägg är advokat vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå och har arbetat med affärsjuridik i över 30 år. Eva har under den tiden varit rådgivare till svenska och internationella bolag i bland annat bolagsstyrningsfrågor, ett område där ESG-frågor får allt större betydelse.

Joanna Rubinstein
Ledamot sedan 2022.

Under hela sin professionella karriär i USA och Sverige har Joanna Rubinstein varit en innovatör, strateg och drivkraft för förändring. Hon har expertis inom global hälsa, utbildning, barns skydd och hållbar utveckling. Hon kommer senast som chef från Childhood USA, sitter i rådet för de globala målen för hållbar utveckling samt i flera styrelser.

Karolina Westerlund
Suppleant sedan 2022.
Ledamot sedan 2018.

VD och innehållsstrateg på KWD Studio.

Pär Roosvall
Suppleant sedan 2020.

Grundare och vd för NFT Ventures. Tidigare en del av ledningen för Bonnier News. Lång erfarenhet inom digital strategi och förändringsarbete.