Nödläge: Svält och corona i Jemen

Två bröder bor med sin mamma och pappa i ett tältläger utanför huvudstaden Sanaa i Jemen. Efter fem år av konflikter och bombangrepp pågår världens största mänskliga kris i landet. Nu hotas de av ny osyling fiende - coronavisuet.
Foto: UNHCR/Ahmed Haleen
Två bröder lever på flykt med sin mamma och pappa i ett tältläger utanför huvudstaden Sanaa i Jemen. Efter sex år av konflikter och bombangrepp är det mänskliga lidandet enormt.

Läget i Jemen är akut. Konflikter har pågått i sex år. Hem, sjukhus och skolor bombas. Det är världens största mänskliga katastrof.

Oskyldiga barn och familjer bor i tältläger – i fattigdom och misär. De kämpar för att överleva och behöver akut nödhjälp.

Nu hotas landet av covid-19. En spridning av viruset får fruktansvärda följder. Utan stöd kommer fler liv att gå till spillo till följd av våld, sjukdomar eller brist på mat och rent vatten.

Du kan hjälpa till att hindra spridning av viruset och hjälpa barn och familjer som lever på flykt. Din hjälp räddar liv.

  • 100 kr – febernedsättande medicin till fyra människor på flykt.
  • 300 kr – hälsoundersökning till två människor i ett flyktingläger.
  • 800 kr – behandling av enkel lunginflammation hos åtta barn.
Jag vill ge:
Mina kontaktuppgifter:
Fyll i ditt personnummer så hämtas din adress. Det behövs också för skattereduktion.
Jag vill ge med:

När du klickar på "Skicka min gåva" godkänner du våra villkor för hantering av personuppgifter.

Fakta om Jemen

Jemen är en av världens värsta mänskliga kriser. I mitten av 2020 var över 24 miljoner människor beroende av nödhjälp på grund av ihållande strider, fattigdom och kraftiga regn och översvämningar.

Cirka 4 miljoner människor har tvingats på flykt i landet sedan konfliktens början 2015.

Hälften av landets sjukhus har förstörts av kriget. Matbrist ökar igen – särskilt drabbade är de fördrivna från sina hem.

För att hindra spridning av covid-19 i Jemen har UNHCR till exempel:

  • Delat ut kontanthjälp till mer än 900 000 människor. När hungersnöden förvärras och undernäring ökar är stödet en livlina.
  • Delat ut tvål och tvättmedel till alla 9 000 människor i flyktinglägret Khara.
  • Skapat ett nätverk med 280 skräddare – som är på flykt – för att producera återanvändbara munsydd.

Under 2021 är behoven att vara än mer akuta.