UNHCR/Diego Ibarra Sánchez
En familj får hjälp när en snöstorm drar in över flyktinglägret. Vill du ge vinterhjälp i julklapp?

Vinterhjälp

Du kan hjälpa en hel familj att äta sig mätta, hålla sig friska och varma i en månad.

585 kr

Hur hjälper julklappen?

Vinterhjälp ger en familj ekonomiskt stöd under de tuffa vintermånaderna.

Vintern är en extra svår period för människor på flykt. Den medför extra kostnader och samtidigt försvinner många av de möjligheter till jobb som finns på sommaren. Då kan föräldrar på flykt skaffa sig ett extra tillskott i ekonomin genom att till exempel odla eller ta småjobb. De möjligheterna finns inte på vintern.

För många människor på flykt räcker helt enkelt inte pengarna till under vintern då kostnaderna ökar för att klara kölden. De behöver kanske isolera sin bostad, köpa nya vinterkläder eller medicin om nån i familjen blir sjuk. Bränsle till kaminen eller varma skor kan vara annat som ytterligare anstränger familjens ekonomi.

Efter flera år i flyktingskap, med begränsade möjligheter till arbete och höga levnadskostnader, är nio av tio syriska familjer i Libanon skuldsatta. Behovet av vinterhjälp är stort och i dag är det osäkert hur många utsatta familjer ska klara av vintern.

Över hälften av alla syriska flyktingfamiljer i Libanon lever i dag under fattigdomsgränsen och det tvingar fram desperata beslut. Som att välja mellan tillräckligt med mat, bränsle till kaminen eller vinterkläder till sina barn. Beslut som får konsekvenser.

Flyktingfamiljernas behov av extra stöd under vintermånaderna är särskilt stort. I många av världens flyktingläger blir det väldigt kallt på vintern. I Libanon är det inte ovanligt att kraftiga snöstormar drar in i januari och februari.

Att hjälpa en familj på flykt genom en kall vintermånad kostar 585 kronor. Vinterhjälp gör världens skillnad.

För 585 kronor kan du hjälpa en familj att köpa det allra viktigaste för att klara vintern – varma kläder och skor till sina barn och bränsle för att värma sitt hem. Vinterhjälpen gör så att varje familj kan bestämma själva vad som är viktigast för dem för att klara vintern.

  • 30-33 miljoner barn är på flykt.
  • UNHCR hjälper dem som flyr. Behoven av extra stöd för att klara den kyliga vintern är enorma.
  • 585 kr kan räcka till Vinterhjälp som värmer en familj i en hel vintermånad. Din julgåva gör stor skillnad.

Ge bort Vinterhjälp och hjälp en familj klara sig genom vintern med värdighet. Du får ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

I vår gåvoshop hittar du också vinterkläder, filtar och värmekaminer. Här kan du enkelt hitta gåvor som sprider värme och gör skillnad för människor på flykt. Alla bidrag hjälper – stora som små.