Vintern är livsfarlig

Jag vill hjälpa idag!

I vinter kan du rädda liv

Kriget i Ukraina slår liv i spillror. Afghanistan står inför en fullskalig katastrof. För familjer från Syrien väntar den tolfte vintern på flykt.

Samtidigt rullar kylan och  mörkret in. Och när du fryser gör det mesta ont.

Många av platserna som du nog förknippar med heta somrar drabbas av isande kalla vintrar. Från snöstormar i Syrien till svåra översvämningar i Libanon. I Afghanistan kan kylan krypa ner till minus 25 grader.

Vintern utan värme i krigets Ukraina är livshotande. Ryska attacker mot elstationer lämnar familjer utan en chans.

När temperaturen sjunker behöver människor som bor i tält akut värmande filtar, sovsäckar och nödproviant. De behöver hjälp med att ha mat på bordet till sina familjer och mediciner till de sjuka.

UNHCR ökar nu hjälpen till barn och familjer som kämpar för att överleva från dag till dag.

På vintern översvämmas allt av lera. Det läcker in vatten i våra tält. Vad ska vi göra? Sommaren är bättre, då kan vi leka i solen.
En flyktingflicka i Libanon

Gåvor som värmer!

Vill du hjälpa familjer på flykt som fryser?

Hjälp varje månad

Bli enkelt månadsgivare idag.

Gåvoshop

Köp julklappar som värmer.

Skänk en gåva

Vill du ge en värmande gåva?

Frågor och svar

Din livräddande gåva räddar människor som inte har någonstans ta vägen. De är på flykt från sina hem, många har förlorat allt och lever just nu i fattigdom och under hotet från sjukdomar.

Du hjälper inom tre viktiga områden:

  • Att dela ut nödhjälp som extra tjocka filtar, presenningar och vinterkläder.
  • Att ge kontantstöd till utsatta och fattig familjer så att de kan köpa mat och mediciner under vinterns kallaste månader.
  • Isolera, täta mot fukt och reparera enkla boenden, förbättra avloppssystem och annan infrastruktur i tältläger.

Att hjälpa människor att överleva vintern är vår högsta prioritet i Ukraina, där minst 800 000 hem har förstörts i kriget.

UNHCR leder arbetet med att ge skydd och tak över huvudet. Målet är att ge värmande hjälp till 1,7 miljoner av de värst drabbade människorna inne i Ukraina.

Familjer får kontantstöd och värmande nödhjälp som vinterkläder, filtar, värmekaminer, sängkläder, barnsängar, madrasser, kuddar och sovsäckar.

UNHCR reparerar och isolerar hus och bygger sovsalar där människor kan sova i vinter.

Hjälpen kommer att nå sårbara familjer som lever mitt i kriget utan värme.

Efter nästan tolv år i en av de dödligaste, mest förödande konflikterna i vår tid, är det syriska folket desperata efter att hitta lite ljus i slutet av det som är en lång, mörk tunnel.

I år tvingas många flyktingar att tillbringa sin tolfte vinter långt hemifrån. Tusentals familjer med hemlängtan – som har flytt från kriget – trängs fortfarande i små tält eller på härbärgen.

Miljoner fler är på flykt i sitt eget hemland. För många är fattigdomen oändligt förkrossande.

Under alla år har UNHCR arbetat på frontlinjen med att ge livräddande nödhjälp till det syriska folket. Ett arbete som bara är möjligt med starkt stöd från människor som du.

Inne i Syrien kommer 917 000 människor att få hjälp, särskilt fokus ligger på att hjälpa familjer i Idlib och Aleppo.

UNHCR isolerar, vädersäkrar och reparerar boenden och delar ut filtar, presenningar, varma vinterkläder och kontantstöd för att betala för hyra, värme, kläder och mat.

Viktiga insatser görs även för de miljoner människor som befinner sig på flykt i Syriens grannländer.

Halva Afghanistans befolkning riskerar akut hunger och miljoner människor är på flykt. Nu väntar vinterkylan och temperaturen kan sjunka till minus 15 grader i delar av landet.

Familjer på flykt bor i tillfälliga boenden som inte skyddar mot kylan. Många kan inte köpa bränsle för att värma upp sina hem.

I vinter kommer UNHCR ge extra värmande hjälp till 390 000 människor som bland annat får filtar, köksutrustning, vattendunkar, solpaneler, presenningar och hygienpaket.

154 000 människor kommer att få extra kontantstöd så de kan betala för det allra viktigaste som hyra och värme.

UNHCR är FN:s flyktingorgan som har i uppgift att hjälpa människor som har tvingats fly från krig, konflikter och förföljelse.

När en kris plötsligt slår till är UNHCR ofta först på plats med skydd, tält och nödhjälp. Med din hjälp kan vi stanna kvar och så länge det behövs. Vill du  hjälpa? Ge en gåva idag.

Du kan göra det möjligt att snabbt hjälpa en människa som har förlorat allt.

Från Ukraina, Syrien, Irak, Afghanistan och Jemen till Rohingyafolket från Myanmar– ditt stöd hjälper människor som inte har någon annanstans att ta vägen.

  • UNHCR står för United Nations High Commissioner for Refugees.
  • Grundades 1951 för att hjälpa flyktingar i Europa efter andra världskriget. Ett krig som splittrade nationer. Stora delar av Europas befolkning var på flykt. Regeringar behövde hjälp, krisen behövde samordning. Det var då UNHCR:s arbete tog sin början. Knappast något land var förskonat. Hjälpbehoven var enorma – precis som idag.

Vad räcker mina pengar till?

Din gåva värmer familjer på flykt som kämpar för att överleva vintern.

765 kr

En kamin värmer frusna händer.

395 kr

Nödpaket räddar liv i kriser.

330 kr

Filtar som värmer på natten.