4 snabba fakta om hungerkrisen i Jemen

I kväll lägger sig barnen i Jemen hungriga och undernärda. Tiden rinner ut. Svälten är bara ett steg bort. Här är fyra fakta från hungerkrisen.

26 augusti, 2022
isha är änka som lever i extrem fattigdom med sina barn - i ett tält. Nu står de inför hunger och undernäring, precis som tusentals andra familjer på flykt i Jemen.
Foto: UNHCR
Aisha är änka som lever i extrem fattigdom med sina barn – i ett tält. Nu står de inför hunger och undernäring, precis som tusentals andra familjer på flykt i Jemen. Vill du hjälpa?

Hunger hotar i JemenEfter sju år av våld och konflikter är familjer i Jemen på väg mot en hungersnöd som kan bli den värsta på årtionden.

Kriget i Ukraina och extrema väder orsakar snabba prisökningar och matbrist i världen. Nöden förvärrar konflikten och tvingar ännu fler människor att fly från sina hem.

Fyra fakta om hungerkrisen

  • 73 procent av befolkningen behöver nödhjälp från att överleva.
  • 17 miljoner människor i Jemen kämpar för att ha mat för dagen.
  • 3,8 miljoner människor på flykt i Jemen riskerar att svälta.
  • 900 kronor räcker till mat i tre månader för en familj. Vill du bidra?

Fattigdom och skyhöga matpriser

I Jemen utspelar sig en av världens värsta kriser. Människor som redan kämpar med hunger är nu bara ett steg bort från en dödlig svält.

Fattigdom och skyhöga matpriser tvingar 17 miljoner människor i Jemen att kämpa för att ha mat för dagen.

Många har redan förlorat sina hem och sin inkomst. Nu måste de se sina barn somna hungriga och undernärda, utan att veta när de kan äta igen.

Nödhjälp och tak över huvudet

UNHCR har varit på plats i Jemen långt innan konflikten förvärrades 2015. Utsatta familjer har fått tak över huvudet, förnödenheter och nödhjälp som filtar, madrasser, vattendunkar och solcellslampor.

Fältarbetare arbetar outtröttligt för att skydda människor som löper störst risk att svälta. Hjälpinsatsen är bara möjlig tack vare starkt stöd från människor som du.

Tiden rinner iväg för hungriga barn, kvinnor och män i Jemen. Vill du hjälp idag, innan det är för sent?

Publicerad av Ulrika Forsberg