Ryska bomber fortsätter skörda liv i Ukraina

Morgonen är aldrig fridfull i Ukraina. Under hela våren har civilbefolkningen vaknat av bomber och krigslarm och hoppats att alla de känner har överlevt natten.

3 maj, 2024
Människor i Charkiv i Ukraina vaknar upp till ännu en morgon av lidande och bombskadade bostäder.
Foto: OCHA Ukraine
Människor i Charkiv i Ukraina vaknar upp till ännu en morgon av lidande och bombskadade bostäder.

Våg efter våg av missilattacker har skakat städer och befolkning. Charkiv, Cherson, Kyiv, Lviv, Mykolajiv, Odesa och Zaporizjzja är bara några av städerna som drabbats av ryska drönare, missiler och precisionsbomber. Den humanitära situationen fortsätter förvärras och barn, familjer och äldre kämpar för att orka med ännu en dag i krigets helvete.

Oskyldiga barn dödas

Tusentals civila har dödats under årets första fyra månader, många av dem barn. Attackerna slår mot viktig infrastruktur vilket tvingar hundratusentals familjer att leva utan el, rinnande vatten och gas för värme och matlagning.

De ständiga attackerna påverkar Ukrainas barn på flera sätt. Skolor är måltavlor, vilket gör att många barn inte kan gå i skolan, leka och träffa kompisar. Nästan 90 procent av alla skol- och utbildningsbyggndader i Ukraina har påverkats av kriget under 2024. Dessutom attackeras vårdcentraler och sjukhus. Över 70 attacker som påverkar vårdsystemet i Ukraina har rapporterats under 2024.

När UNHCR och partner skickar ut akuta hjälpteam är psykologer ofta bland de första på plats.
Foto: UNHCR Ukraine
När UNHCR och partner skickar ut akuta hjälpteam är psykologer ofta bland de första på plats.

Psykisk ohälsa i Ukraina

Den ständigt överhängande risken för att dö, ett vårdsystem under attack och krigsskadade skolor har lett till stor psykisk ohälsa bland barnen i Ukraina. Över 1,5 miljoner barn är i akut behov av stöd för att kunna klara av stressen och ångesten som kriget för med sig. 

Totalt är över 10 miljoner människor i Ukraina i farozonen för att utveckla psykisk ohälsa. Samtidigt är möjligheten att få hjälp och vård begränsad. Situationen är särskilt akut vid krigets frontlinjer.

UNHCR gör blixtinsatser

UNHCR och våra viktiga partner i Ukraina fortsätter att ge nödhjälp, psykosocialt stöd och skydd till utsatta människor. Över 3,6 miljoner människor är på flykt inne i Ukraina, många har flytt flera gånger.

UNHCR hjälper vid frontlinjerna, i städer och på landsbygden. Våra kollegor i fält är snabbt på plats efter nya attacker med psykologer, byggmaterial och filtar. Vi stannar sedan kvar och hjälper familjer reparera sina hem. 37 000 människor har fått hjälp att reparera sina hem under årets tre första månader.

Nödhjälpskonvojer och skydd

455 000 människor har fått hjälp av UNHCR hittills under 2024. Vi har deltagit i 16 nödhjälpskonvojer till frontlinjerna, gett skydd och stöd till 190 000 människor och delat ut kontantstöd till 95 000 människor så att de kan betala hyra, köpa mediciner, kläder och mat. 

Totalt ska UNHCR hjälpa 2,4 miljoner människor i Ukraina under 2024.

Du kan hjälpa - ge en gåva här.

Källa: UNHCR

UNHCR ger skydd, nödhjälpspaket och reparerar bostäder i Ukraina.
Foto: UNHCR Ukraine
UNHCR ger skydd, nödhjälpspaket och reparerar bostäder i Ukraina.
Publicerad av Robin Alvarsson