Nobels fredspris
UNHCR har fått Nobels fredspris två gånger. Den första var 1954 för sina insatser i Europa efter andra världskriget. Andra gången 1981 för sitt globala arbete.

UNHCR har tilldelats Nobels fredspris två gånger.
Den första gången var 1954, bara några år efter organisationens grundande. Då fick UNHCR fredspriset för sina insatser för människor på flykt i Europa efter andra världskriget.
Andra gången UNHCR fick Nobels fredspris var 1981, då för sitt globala och humanitära arbete med att hjälpa världens flyktingar trots de politiska hinder organisationen möter. Den dåvarande flyktingkommissarien, Poul Hartling, kallade utmärkelsen ”ett erkännande av att världens flyktingar inte är bortglömda”.
Fredspriset — insatser för freden
Nobelkommittén har också delat ut priset fem gånger till enskilda flyktingar som övervunnit sina personliga tragedier och gjort viktiga insatser för freden. En av dem var Willy Brandt som flydde från Tyskland för att undgå Gestapo. Han blev senare Västtysklands förbundskansler.

Ett erkännande av att världens flyktingar inte är bortglömda.
Att UNHCR fått Nobels fredspris två gånger speglar organisationens avgörande roll i att lindra mänskligt lidande och bidra till fred och stabilitet.
Genom att skydda och stödja människor på flykt, ofta i krigshärjade områden, bidrar UNHCR till att minska konflikter och skapa förutsättningar för återuppbyggnad och försoning. Nobelkommittén har betonat att UNHCR:s arbete inte bara räddar liv utan också främjar internationell solidaritet och mänskliga rättigheter.
Idag fortsätter UNHCR sitt arbete med oförminskad styrka.
Med kriser som utvecklas i realtid – från Ukraina och Sudan till Afghanistan och Myanmar – spelar organisationen en central roll i att erbjuda skydd, humanitär hjälp och långsiktiga lösningar. Att UNHCR två gånger hedrats med världens mest prestigefyllda fredspris är en påminnelse om att insatser för flyktingar är en del av kampen för en fredligare och mer rättvis värld.