Insamling på stan och vid dörren

Oavsett väder finns våra värvare ute på gator och torg för att berätta om UNHCR:s arbete och hur du kan hjälpa människor på flykt.

UNHCR på gator och torg

På stan och genom dörrknackning värvar vi månadsgivare för att stödja UNHCR:s arbete för människor på flykt från krig och konflikter.

Varje dag träffar vi människor som inspirerar oss med sina berättelser, sitt engagemang och sin vilja att hjälpa till.

I Sverige har UNHCR jobbat med värvning av månadsgivare sedan 2011 både internt och externt.

Vi finns i flera städer i Sverige och besöker olika evenemang i landet. Vi har fått tusentals människor att engagera sig i UNHCR:s arbete genom att ge en gåva varje månad. Just nu värvar vi i Dalarna och Uppsala.

Alla möten med människor vi träffar gör skillnad. I vissa fall blir det ett möte som vi aldrig kommer glömma.

”Jag träffade en kvinna vid Slussen i Stockholm. Hon kan ha varit 30-35 år och väldigt vänlig. Hon kom fram till mig med tårfyllda ögon och gav mig en stor kram. Det visade sig att hon fått hjälp av UNHCR att fly undan kriget i Tjetjenien 1994. Hon tycker att vi gör ett fantastiskt jobb och det var inte hennes mening att gråta, men när hon såg mig och min väst var det som om allt plötsligt kom tillbaka - alla hemska minnen och även den ofantliga lättnad hon känt när hon fått hjälp att komma i säkerhet. Det var så gripande att jag blev tårögd själv.”

Sol, Stockholm

Som värvare är samarbete viktigt. Vi jobbar alltid minst två personer tillsammans och stödjer varandra i allt, vare sig det är glädje över en ny månadsgivare eller uppgivenhet för att det spöregnar tredje dagen i rad.

”En sak som är sjukt motiverande är alla fantastiska människor jag har jobbat med. Det tål att nämnas hur stor skillnad det gör att ha fantastiska medarbetare som peppar varandra i ur och skur.”

Josefin, Linköping


Till dig som har pratat med någon av oss och har blivit månadsgivare vill vi tacka för att du stödjer UNHCR och för att du gör vårt jobb roligt, inspirerande och meningsfullt.

Frågor och svar om insamling på stan

Vi som är insamlingsvärvare pratar med dig på gatan, vid ditt hem och i köpcentrum. Vi berättar om FN:s flyktingorgan UNHCR:s arbete och erbjuder dig möjligheten att bli månadsgivare till Sverige för UNHCR med autogiro.

Sverige för UNHCR har face-to-face-insamling (F2F-insamling) för att kunna skydda och hjälpa människor som lever på flykt. Då de medel som UNHCR får från stater tyvärr inte räcker till så har vi valt att vända oss direkt till människor som du.

Månadsgivande från privatpersoner ger ett stabilt inflöde av medel som i slutändan är livsviktigt för de människor som vi vill hjälpa.

De flesta människor som vi möter förhåller sig positivt till oss dom värvare men vi är medvetna om att det finns situationer då du inte är som mest mottaglig för att inleda en konversation; som när du är sen till bussen eller vill hinna hem för att vara med dina barn. Vi ber om ursäkt om vi närmar oss vid en olämplig tidpunkt. Samtidigt hoppas vi att du förstår vårt engagemang och att vi inte kan vänta på att givare kommer och knackar på vår dörr.

De flesta människor vill att någon ber dem att hjälpa till, vi som värvar är den drivande kraft. Vi hoppas även att vi blir bemötta med respekt och vänlighet när vi är ute och representerar vår organisation.

Om du har träffat någon av oss och vill ge feedback, vänligen skriv till info@sverigeforunhcr.se

Nej, de är hårt arbetande personal som får lön för sitt jobb. 

Alla våra värvare bär Sverige för UNHCR:s blåa västar. De har också ett id-kort med foto och nummer.

Om du har frågor eller funderingar kring våra värvare, vänligen ring oss på 08-121 491 00.