Kriget i Syrien

Kriget i Syrien startade 2011. Miljoner barn och familjer är på flykt. Bomber har förstört skolor och sjukhus. Fattigdom ökar. Din hjälp behövs i krisen!

Jag vill hjälpa

Fakta om krisen i Syrien

Kriget i Syrien 13 år

Krisen för människor i Syrien som startade 2011 har pågått i tretton år – utan någon lösning i sikte. 15 mars är en hjärtskärande årsdag. 

Det är nutidens värsta flyktingkris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt plågade. De flesta familjer lever under fattigdomsgränsen.

Varför flyr människor? Förödelsen i landet är enorm. Städer och byar ligger i ruiner. Hem, skolor och sjukhus är förstörda av bomber. Många har sett sina anhöriga dödas. Familjer har förlorat allt de äger. Kriget gör vardagen livsfarlig. Människor flyr för att överleva.

Vad gör UNHCR? UNHCR är på plats och skyddar de som flyr. UNHCR:s personal delar ut nödhjälp som mat, vatten, filtar, kläder och skor och hjälper tusentals människor varje dag.

Frågor och svar om krisen i Syrien

15 mars är krigets blodiga årsdag. Det började 2011.

Kriget i Syrien inleds under den arabiska våren 2011 när protester sprids över hela landet. De slås ner med våld. Människor tvingas fly från sina hem. I maj öppnar det första flyktinglägret i Turkiet.

Det en konflikt mellan landets myndigheter och olika rebellgrupper. Många andra länder har ingripit.

Förödelsen i landet är enorm. Städer och byar ligger i ruiner. Hem, skolor och sjukhus är förstörda av bomber. Många har sett sina anhöriga dödas. Familjer har förlorat allt de äger.

Miljontals är på flykt från sina hem.