Svält hotar på Afrikas horn

Torka, hunger och konflikter på Afrikas horn. Svält hotar miljoner människor. Barn och familjer tvingas fly för att överleva. Vill du hjälpa?

Jag vill hjälpa!

Hungerkris på Afrikas horn

Hungerkrisen på Afrikas horn är enorm. 23 miljoner människor lider av den värsta torkan på 40 år. Efter sex regnperioder i rad utan regn hotas barn och familjer av en svältkatastrof. Varje dag är en kamp för att överleva.

På en av de längsta och allvarligaste torkarna någonsin syns inget slut i sikte.


Snabba fakta om Afrikas horn

  • Afrikas horn är en halvö i östra Afrika som sticker ut i Indiska Oceanen.
  • Länder på Afrikas horn är Somalia, Eritrea, Djibouti, Etiopien.
  • Just nu hotar en svältkatastrof.

Konflikter, hunger, torka

Oändliga konflikter. Vattenkällor sinar. Hela skördar har gått förlorade. 11 miljoner boskapsdjur har dött. Människor berövas på sin försörjning. Barn och familjer tvingas fly för att överleva. De har ingen chans.

Läget förvärras av kriget i Ukraina. Uteblivna leveranser av spannmål skjuter priser på basvaror i höjden. Situationen är livshotande. Speciellt för sjuka, äldre, gravida och ensamma barn.

Människor på flykt

Människor på flykt är några av världens mest sårbara. De har ofta lämnat allt bakom sig – anhöriga, vänner och besparingar. De flesta har inga pengar. Barn skiljs från sina föräldrar.

Sexuella övergrepp ökar. För barnen ökar risk för våld, vanvård, utnyttjande, skolavhopp och barnäktenskap.

UNHCR på plats

UNHCR är på plats och ger skydd. Människor får livräddande nödhjälp som mat, vatten, filtar, tält och andra förnödenheter. Tusen tack till dig som kämpar för att de ska överleva!

Vanliga frågor och svar

Afrikas horn heter den halvö som ligger i östra Afrika mot Indiska Oceanen. Tips till korsordet! Afrikas horn liknar hornet på noshörning. 

Länderna som ligger på halvön är Djibouti, Eritrea, Etiopien och Somalia. Hela regionen är just nu svårt drabbat av torka. Svält hotar. Vill du hjälpa? Ge en gåva idag!

Somalia ligger längst ut på Afrikas horn.

Afrikas horn

Afrikas horn är en halvö som ligger i östra Afrika och sticker ut i Indiska Oceanen söder om Adenviken. Du har Jemen på andra sidan viken.

Länder som ligger på Afrikas horn är Somalia, Eritrea, Djibouti, Etiopien. I en bredare definition ingår delar av Kenya, Sudan, Sydsudan och Uganda.

Huvudstäder i länder som ligger på Afrikas horn:

  • Etiopien: Addis Abeba
  • Somalia: Mogadishu
  • Djibouti: Djibouti
  • Kenya: Nairobi

Svält är ett akut nödläge som uppstår efter långvarig hungersnöd. Det akuta läget svält deklareras av FN. Svält är ett larm till omvärlden om att snabbt sätt in akuta och kraftfulla åtgärder för att hindra död.

Definitionen av svält:

  • Minst 20 procent av en befolkning lider av matbrist.
  • Ett av tre barn är akut undernärda.
  • Två av 10 000 människor dör varje dag av svält eller sjukdomar till följd av hunger.

Källor: Reliefweb och UNHCR