Torka i Etiopien – den värsta på 40 år

Torkan i Etiopien är den värsta på 40 år. Den kallas "det osynliga". Kor och getter dör. Människor lider och tvingas på flykt i jakt på vatten och mat.

1 juli, 2022
En kvinna sitter utanför sitt tält mitt i den värsta torkan i Etiopien på 40 år.
Foto: UNHCR/Eugene Sibomana
Ardu sitter utanför familjens tält mitt i den värsta torkan i Etiopien på 40 år. Varje gång en lastbil hörs, går hon ut i hopp om att det är en vattenleverans.

40 år av torka i Etiopien

Ardo, mamma till fyra barn, kommer ut från sitt tält varje gång hon hör en lastbil leverera vatten. Hon och hennes kor har inte druckit vatten på flera dagar.

Omkring femhundra människor bor i det provisoriska tältlägret Mara-gaajo i regionen Somali i Etiopien. De har flytt från sina hem på jakt efter vatten under den värsta torkan på 40 år.

Vi har aldrig sett en sådan här torka, den drabbar alla. Vi kallar den "det osynliga", berättar Ardo.

Ardo gick 260 kilometer till fots från sin hemby Kabtinag för att nå Mara-gaajo, cirka 53 kilometer från regionens huvudstad Jijiga.

Hon gick tillsammans med en stor grupp människor från sin by.

– Jag kan inte räkna alla som flydde med oss. Nästan alla har lämnat byn, berättar hon.

Ardo, liksom de flesta som nu bor i Mara-gaajo, har gett sig ut på en riskabel och utmattande resa på jakt efter vatten och betesmark till sin boskap.

– Det var en så lång resa [...] vår boskap led fruktansvärt. Ingen ville köpa mina kor eftersom de var extremt svaga, tillägger Ardo.

Gedi, en 55-årig boskapsnomad som är på flykt i Etiopien berättar att alla kor utom tre har dött i torkan.
Foto: UNHCR/Eugene Sibomana
Gedi är boskapsnomad som drabbas hårt av torkan i Etiopien. "Alla kor utom tre har dött" berättar han.

Gedis kor har dött i torkan

Gedi, en 55-årig boskapsnomad – pastoralist – är också på flykt och bor i lägret Mara-gaajo. Han samlade sina kor, getter och får och lämnade Kabtinag – precis som Ardo.

De torra förhållandena längs vägen var för mycket för hans djur. Mindre än hälften överlevde.

– Förutom de här tre, har alla mina kor dött. Jag hade också 445 getter och får, nu har jag bara 190 eftersom resten har dött, berättar Gedi och pekar på de utmärglade korna.

Inför den långa och osäkra resan – med lite mat och vatten - tvingades Gedi lämna sin fru och barn bakom sig.

Han har inte hört från sin familj under de 100 dagarna sedan han kom till Mara-gaajo.

– Jag vet inte vad som händer med dem och de andra i min by som stannade – barn, kvinnor, gamla och andra utsatta människor, berättar han.

Trots den farliga resan berättar Gedi för UNHCR att han fick ett varmt välkomnande från lokalsamhället, trots om de själva kämpar för att hantera följderna av torkan.

Bönderna tog emot de fördrivna boskapsnomaderna och delade med sig av sina begränsade betesmark.

UNHCR leverar vatten till torkan i Etiopien. Både djur och människor får hjälp!
Foto: UNHCR/Eugene Sibomana
Just nu behöver UNHCR din hjälp för att leverera mer vatten mitt i torkan. Både djur och människor får hjälp!

"Akut brist på vatten"

Etiopien upplever en av de allvarligaste torkarna – i spåren av LaNina – på 40 år. Fyra regnperioder i rad har uteblivet sedan 2020.

Torkan förvärrar en redan svår situation i regionen Somali i Etiopien där miljontals människor på flykt från konflikter har sökt skydd. 246 000 flyktingar från grannlandet Somalia bor i åtta läger i regionen.

I stort sett hela landet är svårt drabbat av torka.

UNHCR levererar vatten

Sedan september 2021 samarbetar UNHCR med räddningstjänst och partner för att leverera vatten, tak över huvudet, kläder, hinkar, presenningar och hushållsartiklar till tusentals drabbade familjer i olika tältläger.

När torkan förvärras, ökar människors hjälpbehov.

Det mest akuta här är bristen på vatten och effektiv vattenhantering, berättar Barrie på UNHCR i Jijiga.

Hon fortsätter:

– Den hjälp vi har kunnat ge är långt under vad som behövs för att möta de drabbades behov för att överleva. Vi kämpar för att se till att människor har vatten, tak över huvudet och förnödenheter. De som väljer att återvända hem med sin boskap får hjälp med transporter.

Växande behov i Etiopien

UNHCR ökar nu hjälpen för att möta de växande behoven. Inom FN stärks insatser för att minska naturkatastrofer som långvarig torka och återkommande översvämningar.

I regionen Somali i Etiopien behöver mer än 2,4 miljoner fördrivna människor mat från hjälporganisationer för att klara vardagen. 859 000 människor i akut nöd behöver hjälp att ha rent vatten. Behoven är enorma.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa i Etiopien?

Just nu behövd ditt stöd för att leverera mat och vatten till en miljon människor som är drabbade av torkan i Etiopien. Din gåva hjälper människor som Ardu och Gedi att överleva. Du kan rädda liv! Ge en gåva idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg