Sydsudan - en nation i kris, desperata efter fred

Krisen i Sydsudan, världens yngsta nation, är den snabbast växande i Afrika. Situationen är hopplös. Konflikter har tvingat 4,5 miljon människor på flykt.

2 februari, 2018
Emelda Peter är 63 år från Sydsudan. Hon kom till flyktinglägret Rhino i Uganda i januari. Hon sitter under sin filt trots den varma kvällsolen: "Jag fryser fortfarande", säger hon.
Foto: UNHCR/Georgina Goodwin
Emelda Peter är 63 år från Sydsudan. Hon kom till flyktinglägret Rhino i Uganda i januari. Hon sitter under sin filt trots den varma kvällsolen: "Jag fryser fortfarande", säger hon.

Humanitär kris i Sydsudan

Den humanitära krisen i Sydsudan, världens yngsta nation, är den snabbast växande i Afrika. 4,5 miljon människor har tvingats lämna sina hem. Regionen är under svår press.

Tusentals människor flyr varje dag. Över hälften är barn. En hel generation går miste om tillgång till mat, sjukvård, utbildning – och en framtid.

Efter fyra år av konflikter är situationen hopplös. Fortsatt underfinansiering får allvarliga konsekvenser.

UNHCR ber om mer pengar till Sydsudan

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi och FN:s kriskoordinatorn Mark Lowcock ber nu om mer pengar (23,5 miljarder SEK) för gemensamma insatser för att hjälpa i den förvärrade humanitära situationen i Sydsudan.

Folket flyr i tusental

Konflikten är inne på femte året. Två miljoner barn, kvinnor och män är på flykt inom landet. 2,5 miljoner har sökt skydd i grannländerna Uganda, Kenya, Sudan, Etiopien, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken. 

1 av 3 av landets befolkning är på flykt. 7 miljoner behöver humanitär hjälp.

Största krisen sedan folkmordet i Rwanda

Antalet flyktingar väntas överstiga tre miljoner i slutet av det här året. Det gör flyktingkrisen i Sydsudan till Afrikas största sedan folkmordet i Rwanda.

(Folkmordet i Rwanda 1994 dödade cirka 800 000 människor och tvingade miljoner barn, kvinnor och män på flykt.)

– Den mänskliga kostnaden för konflikten i Sydsudan har nått episka proportioner. Om kriget inte slutar kommer antalet flyktingar att stiga från 2,5 till tre miljoner under 2018. Konflikten tömmer Sydsudan på sitt folk – de som ska vara den största tillgången hos en ung nation. De borde bygga landet och inte tvingas fly ifrån det. Så länge som Sydsudans folk väntar på fred, måste världen komma till deras hjälp, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s chef.

Flyktingar i Uganda

Uganda håller sina gränser öppna för människor som söker skydd. 500 kommer varje dag, de flesta från Sydsudan.

Landet har tagit emot över en miljon flyktingar och väntas ta emot ytterligare en kvarts miljon innan årets slut.

90 procent är kvinnor och barn

Nästan 90 procent av de som tvingats på flykt är kvinnor och barn – 65 procent är under 18 år.

Kvinnor rapporterar om våldtäkter och andra former av övergrepp, dödande av deras män och bortförande av barn. Trots detta är finansieringen av flyktingkrisen i Sydsudan fortfarande orimligt låg. Endast 33 procent av de nödvändiga medlen har kommit in under 2017.

7 miljoner behöver hjälp

Hjälpbehoven i Sydsudan fortsätter att öka i en alarmerande takt. Nästan 7 miljoner människor i landet är i behov av akut hjälp och skydd. Många riskerar undernäring. Barn kan inte gå i skolan eller få vård, och är ofta utan skydd.

– Konflikten i Sydudan har fått en brutal och dödlig utgång. Många miljoner människor flyr för att överleva. De behöver vårt stöd nu, säger Mark Lowcock under ett besök flyktinglägret Kakuma i Kenya, tillsammans med Grandi.

– Det är i allas intresse att ge ett generöst och kontinuerligt stöd till människorna som är drabbade av den här krisen, tillägger han.

UNHCR vädjar till ledarna i Sydsudan om att lösa konflikten och ge folket fred.

Källa: Aid appeals seek over US$3 billion as South Sudan set to become Africa’s largest refugee and humanitarian crisis

Publicerad av Ulrika Forsberg