En familj som återförenats sitter tillsammans på ett tak i Aten.

Efter nästan tio år - äntligen återförenade

Efter nästan ett decennium isär har en Rohingya-familj återförenats i Grekland. Vägen dit har varit lång och fylld av hinder, men för första gången på många år ser de nu en framtid tillsammans.

Mahmoud, Maryam och deras söner Maher och Mahdi är alla födda i Myanmar, men klassificeras i officiella handlingar som "statslösa". Som medlemmar av den förföljda etniska minoriteten Rohingya förblev de osynliga för ett land som varken erkände dem som medborgare eller skyddade deras rättigheter.

Utan juridisk status eller identitetshandlingar levde de ett liv präglat av begränsningar. De förvägrades tillgång till utbildning, sjukvård, socialt stöd och andra offentliga tjänster och fick inte ens röra sig utanför sin egen by.

När våldet mot Rohingyerna eskalerade 2016 flydde Mahmoud från Myanmar, först till Bangladesh och sedan vidare mot Europa. Han anlände till Grekland 2017, där han beviljades flyktingstatus två år senare. Då inledde han också processen för att återförenas med sin familj; det var en process som skulle ta fem år.

"Vi kanske är födda i Myanmar och har levt där hela livet, men vi hör inte egentligen hemma där," säger Mahmoud.

Juridiskt stöd avgörande

Med juridiskt stöd från Grekiska flyktingrådet (GCR) och i samarbete med UNHCR kunde ärendet drivas vidare, trots att familjen saknade pass och resehandlingar. Ansökan tog dem hela vägen till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Till slut, med hjälp från IOM och ICRC, fick Maryam och barnen rätt dokumentation för att resa från Bangladesh till Grekland.

När återföreningen äntligen blev verklighet, möttes de på Atens flygplats av både tårar och skratt.

"Familjeåterförening är en avgörande del av integrationen. Du kan inte helt återuppbygga ditt liv när halva din själ är långt borta," säger Eleni Kagiou från GCR.

Du kan inte helt återuppbygga ditt liv när halva din själ är långt borta

Eleni Kagiou, GCR
En rohingya-familj återförenas på flygplatsen, de ler in i en kamera.
Familjen återförenas på flygplatsen i Aten efter att ha spenderat nästan ett decennium ifrån varandra.

Nu börjar familjen om i Grekland. Mahmoud planerar att ta motorcykelkörkort, Maryam vill utbilda sig till frisör, och sönerna har redan börjat i skolan.

"Fram tills nu hade mina barn och jag ingen framtid," säger Mahmoud. "Nu känner jag att vi har hittat trygghet och hopp, och att vi hör hemma här. Nu kan vi bygga vår framtid som en familj."

Men möjligheten till återförening är långt ifrån självklar. Minskade resurser till juridiskt bistånd gör det svårare för andra familjer att få hjälp. Många riskerar att förbli splittrade, eller tvingas ta farliga vägar för att återförenas.

GCR och UNHCR förespråkar lagändringar som skulle kunna påskynda processerna och skapa mer flexibla lösningar för att hantera de utmaningar som flyktingar möter när de försöker återförenas med sina familjer.

Familjen Sujis historia visar både vilka hinder som finns, men även hur mycket det kan betyda när de övervinns.

Reportage om människor på flykt

  • En familj med fyra personer tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns greklands huvudstad Aten.
    Myanmar

    Efter nästan tio år - äntligen återförenade

    Efter nästan ett decennium isär har en Rohingya-familj återförenats i Grekland. Vägen dit har varit lång och fylld av hinder, men för första ...

  • En sudanesisk kvinna. Hon tittar in i kameran och ser allvarsam ut.
    Sudan

    Kriget tog allt - men inte viljan att börja om

    När kriget i Sudan tvingade Radwa att lämna sitt hem förlorade hon allt. Men i flyktinglägret i Tchad byggde hon upp ett nytt liv. Hon är en av ...

  • Ruslan tar hand om åtta barn i Ukraina.
    Ukraina

    "Där det finns kärlek finns det familj"

    Han förlorade sin 1-årige son – nu gör han allt för att skydda de barn han valt att älska som sina egna. "Så länge vi är tillsammans klarar vi ...

  • Bild från ett mottagningcenter i Afghanistan, där en man tar emot hjälp från administrationen.
    Afghanistan

    Osäker framtid för många afghaner

    Under april månad tvingades många afghaner återvända hem eller deporterades från Pakistan och Iran. Många behöver akut hjälp för att kunna börja ...

  • UNHCR och Postkodlotteriets solcellspaneler räddar liv i Tanzania.
    Tanzania

    Solcellsprojektet skillnad mellan liv och död

    Fler räddade liv, bättre vård, fler jobb och stor minskning av fossila utsläpp. Solcellsprojektet i Tanzania, som finansieras av Postkodlotteriet, ...

  • En kvinna, Sana Khaled, pratar med FN-personal
    Syrien

    Sana från Syrien drömmer om ett riktigt hem

    I sex år har ett enda tält varit det enda hem som Sana Khaled och hennes stora familj har känt till. Nu drömmer hon om ett riktigt hem.

  • En kvinna tittar in i kameran. Hon står i rasmassorna från sitt eget hus i Ukraina.
    Ukraina

    Drömmen om återuppbyggnad

    Hennes hus totalförstördes av artilleribeskjutning. Men Valentyna har inte gett upp drömmen - att bygga upp sitt hus igen.

  • En familj röjer snö framför sitt nya hus i en bergsby i Afghanistan.
    Afghanistan

    Nya hem skapar hopp i Afghanistan

    I bergsbyn Qala-e-Sabzi i Afghanistan har 14 familjer fått nya tvårumshus. Bostäderna ger nytt hopp till familjer som utstått hårda prövningar i ...

  • En kvinna sitter på ett golv. Hon tittar in i kameran och ler.
    Burundi

    Hon återvände till Burundi

    När den politiska instabiliteten eskalerade i Burundi tvingades människor på flykt. Flera år senare har många kunnat återvända. En av dem är Emelyne.

  • En kvinna står framför ingången till ett universitet. Hon ler mot kameran.
    Sydsudan

    Juridikstudier trots flykt från Sydsudan

    Monicah Malith tvingades fly Sydsudan och hamnade i Kenya. Där studerar hon juridik på universitetet tack vare ett stipendium från UNHCR.