Testamente och arv

Genom att även komma ihåg människor på flykt i ditt testamente lever din hjälp vidare. Du kan göra en livsviktig insats för framtida generationer. Läs mer i vår broschyr om testamente.

Ladda ner broschyr

Att skriva testamente

Foto: UNHCR/D.Whitney
En liten flicka ringer på dörren till sitt nya hem. När 203 000 människor flydde från Ungern till Österrike 1956 fanns UNHCR där och gav människor stöd.

Att skriva in Sverige för UNHCR i ditt testamente är ett fint sätt att vara med och bidra till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Även en liten del av din kvarlåtenskap kan göra stor nytta.

Ett testamente är att visa omtanke om nära och kära. Att även skriva in Sverige för UNHCR i ditt testamente är ett fint sätt att vara med och bidra till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Även en liten del av din kvarlåtenskap kan göra stor nytta. Du kan genom ditt testamente donera små eller stora gåvor såsom pengar, aktier, fondandelar, fastigheter eller en procentsats av dina samlade tillgångar.

Ett testamente behöver uppfylla några formella krav för att vara giltigt. Det ska vara skriftligt, undertecknat av dig och bevittnat av två personer. Dessa vittnen behöver inte ta del av dess innehåll men de ska veta att det är ett testamente de bevittnar.

Samarbete med Familjens Jurist

Om du vill ha hjälp med att upprätta ditt testamente samarbetar vi med Familjens Jurist. När du stödjer UNHCR:s arbete får du rabatt på deras tjänster som att skriva testamente, upprätta en framtidsfullmakt och förvaring av testamente.

Läs mer här www.familjensjurist.se/unhcr

Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik med drygt 350 anställda runt om i landet.

Välkommen att kontakta mig!

Jag skickar gärna hem information med posten om du så önskar.

Charlotte Wiström

Ansvarig testamenten och stora gåvor

Låt hjälpen leva vidare

Foto: UNHCR/Pieter ten Hoopen
Alex har behållit nyckeln till sitt hem i Aleppo, Syrien. I dag bor han i Sverige.

– Jag är hemma! ropar vi, eller tänker för oss själva, när vi öppnar dörren till vårt hem. Hemmet som är vår välbekanta och självklara fasta punkt i tillvaron. Där vi trivs och dit vi längtar när vi varit borta för länge. En plats vi vill återvända till.

Föreställ dig nu att du står inför det svåra beslutet att lämna ditt hem. Att din fruktan för ditt eget och dina barns liv är så stark, att ert enda val är att fly med bara kläderna ni har på kroppen. Era käraste ägodelar, värdesaker, fotografier av släkt och vänner får lämnas kvar. Du vet inte om ni någonsin kommer att kunna återvända.

Miljontals människor på flykt från krig och förföljelse tvingas ta just detta beslut. Och det är ingen liten utmaning de står inför.

Genomsnittstiden en människa är på flykt är 17 år. Och de flesta kommer under alla dessa år att bära med sig hoppet om att en dag få återvända hem.

Genom att inkludera UNHCR i ditt testamente kan du göra en livsviktig insats för människor på flykt från krig och förföljelse. Låt hjälpen leva vidare för de barn vars föräldrar har riskerat allt för att de ska få en tryggare uppväxt och en ljusare framtid.

Att hjälpa de mest utsatta är det mest värdefulla du kan göra för att bidra till en mer rättvis och solidarisk värld, idag såväl som för framtida generationer.

 

90-konto

Sverige för UNHCR har 90-konto.
PG: 90 01 64-5 | BG: 90 0-16 45
Organisationsnummer: 802426-1250