Låt hjälpen leva vidare i ditt testamente

Funderar du på att skriva testamente? Att komma ihåg människor på flykt i ditt testamente låter din värdefulla hjälp leva vidare. Din vilja är deras framtid.

Testamente online

Att skriva testamente

Att skriva ett testamente är att visa omtanke om nära och kära. Att även skriva in att du önskar ge en gåva till UNHCR:s arbete för människor på flykt låter din hjälp och dina värderingar att leva vidare. Det är din gåva för framtiden.

Varför testamentera till UNHCR?

Just nu undrar allt fler hur det går till att testamentera en gåva till UNHCR:s arbete. Här får du veta allt som du behöver.

Krisen slår plötsligt till – kanske mitt i natten. En naturkatastrof eller våldsam konflikt kan tvinga människor att fly från sina hem på ett ögonblick. Ukraina, Sudan, torka och svält. Då är UNHCR snabbt på plats – och stannar kvar så länge människor behöver vår hjälp.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har funnits i mer än 70 år och har världens uppdrag att skydda människor på flykt. UNHCR leder de internationella insatserna, ger livräddande nödhjälp och skyddar mänskliga rättigheter.

En gåva till UNHCR:s arbete i ditt testamente hjälper världens mest utsatta – barn och familjer som har förlorat allt. Människor som kämpar från dag till dag. Din vilja är deras framtid. Alla gåvor sker via 90-konto. Du kan vara säker på att ditt testamente gör skillnad!

Testamente kostnadsfritt online

Genom vårt samarbete med juristbyrån Lawly kan du upprätta ditt testamente online. Det är enkelt, kostnadsfritt och juridiskt korrekt.

15 minuters kostnadsfri rådgivning hos Lawly

Boka samtal

Skriv testamente online via Lawly

Testamente online

Broschyr om testamente

Ladda ner idag

Testamente i 3 steg

Upprätta ditt testamente kostnadsfritt online i tre enkla steg med hjälp av en tjänst hos juristbyrån Lawly.

  1. Svara på frågor: Med hjälp av några frågor skapas ett personligt testamente anpassat efter din vilja.
  2. En jurist upprättar avtalet: En jurist från Lawly finns med hela vägen och ser till att ditt testamente blir juridiskt korrekt och precis som du vill ha det.
  3. Avtalet levereras: Ladda ner testamentet direkt eller välj att få det hemskickat. Skriv under och låt två vittnen underteckna - klart!

Påbörja ditt testamente idag!

En liten film om testamente

När du blickar tillbaka minns du nog särskilt personer som har inspirerat dig och de värderingar som de stod för.

Du minns kanske även världens kriser och krig? Vietnam, Jugoslavien och Syrien. Alla gick samman för att hjälpa och ge skydd.

Rösten i filmen är Lena Endres. Lena har ett långt engagemang för frågor om rättigheter och flyktingar.

– Min pappa kom som flykting till Sverige från Estland. Han flydde över Östersjön i en liten båt. Jag har enorm respekt för flyktingars styrka och förmåga att bygga upp sitt liv i ett främmande land, berättar Lena.

 Lena Endre är vår ambassadör som delar UNHCR:s värderingar. Se en liten film idag!

Det finns många organisationer inom FN som är sjukt bra, som är professionella. UNHCR är en av dem. Det är proffs som sköter det och de är effektiva.
Hans Rosling om UNHCR
Ur Hans Roslings tal under flyktingkrisen i Europa, 2015. Foto: Elisabeth Toll

Vad kan jag testamentera som gåva?

Även en liten del av din kvarlåtenskap gör stor nytta. Du kan genom ditt testamente ge små eller stora gåvor.

  • Pengar, aktier, fondandelar och fastigheter.
  • En procentsats av din kvarlåtenskap.

Juridisk expertis

Det rekommenderas att ta hjälp av en jurist när du upprättar ditt testamente. För att underlätta för dig som stödjer UNHCR:s arbete samarbetar Sverige för UNHCR med juristbyrån Lawly och Familjens jurist.

Lawly

Via juristbyrån Lawly erbjuds du att kostnadsfritt upprätta ditt testamente online samt få digital rådgivning. Du kommer i kontakt med juristerna hos Lawly på 08-515 11 289 eller via Lawly’s testamentessida.

Familjens Jurist

Hos Familjens Jurist får du rabatt på tjänster som att skriva testamente, upprätta en framtidsfullmakt och förvaring av testamente. 

Välkommen att kontakta mig

Jag skickar gärna hem information med posten om du så önskar.

Charlotte Wiström

Charlotte Wiström

Ansvarig filantropi, stora donationer och stiftelser

Vanliga frågor och svar om testamente

Ett testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag som du går bort. Du kan till exempel skriva in att du vill ge en gåva till UNHCR:s arbete med att skydda och hjälpa människor som har tvingats på flykt.

Att du skriver ett testamente innebär att det blir du själv som bestämmer vad som ska hända med din kvarlåtenskap. Att det finns ett testamente underlättar också för dina anhöriga.

Många funderar på att skriva ett testamente men känner sig obekväma och tänker att det där gör jag senare. Det är fullt förståeligt. Men ett testamente är bra att ha oavsett ålder. Det kan behövas för olika faser i livet och bör betraktas som ett levande dokument.

Ja, du kan skriva testamente själv men det är inget som en jurist rekommenderar. Vissa saker är det helt enkelt säkrast att ta hjälp med av en fackman för att vara säker på att det blir korrekt gjort.

Via Lawlys onlinetjänst kan du vara trygg med att du får ett testamente som är anpassat efter din personliga vilja. Upprätta ditt testamente online hos Lawly.

Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger. I ditt testamente kan du fördela dina tillgångar hur du vill. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. 

För att testamentet ska vara giltigt ska det vara underskrivet och bevittnat. Du kan därför påbörja och avsluta ditt testamente i lugn och ro. Uppstår det frågor eller funderingar längst vägen kan du alltid pausa och återuppta senare.

Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat av två personer.

Låt hjälpen leva vidare

Hoppet om ett hem. En utställning om flyktingkrisen 2015.
Foto: UNHCR/Pieter ten Hoopen
Alex har behållit nyckeln till sitt hem i Aleppo, Syrien. I dag bor han i Sverige.

– Jag är hemma! ropar vi, eller tänker för oss själva, när vi öppnar dörren till vårt hem. Hemmet som är vår välbekanta och självklara fasta punkt i tillvaron. Där vi trivs och dit vi längtar när vi varit borta för länge. En plats vi vill återvända till.

Föreställ dig nu att du står inför det svåra beslutet att lämna ditt hem. Att din fruktan för ditt eget och dina barns liv är så stark, att ert enda val är att fly med bara kläderna ni har på kroppen. Era käraste ägodelar, värdesaker, fotografier av släkt och vänner får lämnas kvar. Du vet inte om ni någonsin kommer att kunna återvända.

Miljontals människor på flykt från krig och förföljelse tvingas ta just detta beslut. Och det är ingen liten utmaning de står inför.

Genomsnittstiden en människa är på flykt är 17 år. Och de flesta kommer under alla dessa år att bära med sig hoppet om att en dag få återvända hem.

Genom att inkludera UNHCR i ditt testamente gör du en livsviktig insats för människor på flykt från krig och förföljelse. Låt hjälpen leva vidare för de barn vars föräldrar har riskerat allt för att de ska få en tryggare uppväxt och en ljusare framtid.

Att hjälpa de mest utsatta är det mest värdefulla du kan göra för att bidra till en mer rättvis värld, idag såväl som för framtida generationer.

 

90-konto

Sverige för UNHCR har 90-konto.
PG: 90 01 64-5 | BG: 90 0-16 45
Organisationsnummer: 802426-1250