En ofattbar mänsklig kris utspelar sig i Sudan

Kriget bröt ut utan förvarning. Hem förvandlas till kyrkogårdar. Just nu flyr människor för sina liv i Sudan — borta från världens ögon och nyhetsrubriker.

9 november, 2023
Flyktingar från Sudan söker skydd i Amdafock, CAR, mitt i en sandstorm.
Foto: UNHCR/Xavier Bourgois
En kvinna från Sudan flyr från krig och grymheter mitt i en sandstorm — långt borta från världens ögon. Vill du hjälpa?

Mänsklig kris i Sudan

Kriget bröt ut utan förvarning. Tidigare fredliga hem i Sudan förvandlades till kyrkogårdar. Just nu ökar striderna i omfattning och brutalitet.

Sudans barn och familjer drabbas, och världen är skandalöst tyst. Brott mot mänskliga rättigheter går ostraffat förbi. 

6 miljoner på flykt och världen blundar

Det är skamligt att grymheterna som begicks för 20 år sedan i Darfur kan hända igen idag — med så lite uppmärksamhet. 

Som en följd har nästan sex miljoner människor tvingats lämna sina hem. Över en miljon har sökt skydd i grannländer som ofta är sårbara och fattig. Vissa har redan fortsatt sin flykt — vidare ut i otrygghet.

Borta från världens ögon och nyhetsrubriker fortsätter kriget i Sudan att rasa. 

I hela landet utvecklas en ofattbar mänsklig kris när allt fler människor tvingas fly från obevekliga strider. De flesta är kvinnor och barn.

  • I Sudan har 4,5 miljoner människor har blivit internflyktingar sedan kriget började i april 2023.
  • 1,2 miljoner människor har sökt skydd i grannländer som Tchad, Egypten, Sydsudan, Etiopien och Centralafrikanska republiken.

Utan mat och vatten i Darfur

Nya strider i Darfur har orsakat ännu mer flykt. Tusentals människor kämpar för att hitta skydd. Många sover under träd vid vägkanten.

Det är extremt oroande att människor inte har mat, skydd, rent dricksvatten och andra grundläggande nödvändigheter, berättar Dominique Hyde på UNHCR.

Skolor stängda i sju månader!

Skolor i Sudan har varit stängda de senaste sju månaderna eftersom människor på flykt har sökt skydd i klassrummen.

Utbildningen och chansen till en trygg framtid för miljontals barn i Sudan är hotad. 

Barn dör av mässlingen

Hälsoläget är katastrofalt. Mer än 1 200 barn under 5 år har dött i delstaten Vita Nilen mellan maj och september på grund av ett mässlingsutbrott i kombination med undernäring. 

Minst fyra barn dör varje vecka i Vita Nilen eftersom det saknas läkemedel, vårdpersonal och förnödenheter.

Våldtäkt och sexuella övergrepp

Det förekommer chockerande berättelser om omfattande våldtäkt och sexuellt våld.

UNHCR kräver omedelbart slut på allt könsrelaterat våld, inräknat sexuellt våld som en taktik i krig för att terrorisera människor.

Någon måste ställas till svars för brotten. De som har överlevt måste få medicinsk och psykosocialt stöd!

Människor flyr från Sudan till Sydsudan.
Foto: UNHCR/Ala Kheir
Människor flyr från Sudan till Sydsudan. "Det är människor överallt" berättar Dominique Hyde på plats vid gränsen.

Rapport från gränsen till Sydsudan

Förra veckan besökte Dominique Hyde som jobbar på UNHCR gränsstaden Renk i Sydsudan. Dominique berättar om krisläget och att det finns "människor överallt".

"Det värsta som jag någonsin sett"

Förra veckan var jag i Renk i Sydsudan, nära gränsen till Sudan. Under tiden passerade över 20 000 människor gränsen. En del av dem var sydsudaneser som återvände till sitt krisdrabbade hemland, men de flesta var från Sudan.

Det finns människor överallt. Situationen blir bara sämre och sämre. I ett transitcenter som är byggt för 3 000 människor befinner sig nu cirka 20 000.

Kolera har alla möjligheter att få ett utbrott när det saknas rent vatten och möjlighet att gå på toaletten.

Jag har arbetat i svåra kriser  30 år. Det här är förmodligen något av det värsta som jag någonsin har sett. Det är helt enkelt överväldigande.

Officiellt har över 362 000 personer korsat till Sydsudan sedan konflikten i Sudan började. Hjälporganisationer som UNHCR gör sitt bästa för att hjälpa, men vi är överbelastade.

Fältpersonal arbetar natt och dag. Men vår kapacitet är inte tillräcklig för att hålla jämna steg med behoven. Vi behöver akut din hjälp för att hjälpa människor på flykt från kriget i Sudan — som världen blundar för.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

Det saknas pengar för att hjälpa människor som flyr för sina liv – i skuggan av kriget.

Nödläget i Sudan är akut. Hjälpbehoven är enorma och livsviktiga. Om människor inte får omedelbart stöd kommer de att fortsätta att fly till grannländer som Sydsudan och Tchad, som kämpar med att hantera den fördjupande mänskliga krisen.

Och om UNHCR inte kan hjälpa de här länderna med de mest grundläggande behoven kommer de att försöka hitta ett sätt till säkerhet och en bättre framtid för sig själva och sina familjer, även om det innebär att de riskerar sina liv genom att sätta sig i händerna på smugglare och genomföra långa och farliga resor framåt. 

Ge en gåva idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg