Flyktingar — på flykt från krig och konflikter

Flyktingar har tvingats fly från sitt hemland till följd av krig och konflikter. De har ingen möjlighet att återvända hem. De behöver din hjälp.

Jag vill hjälpa!

Flykting – på flykt från krig och konflikter

Clara Henry träffar Abus familj som är syriska flyktingar i Jordanien
Foto: UNHCR
Jana och Hala sitter i pappa Abus knä under intervjun. Efter en liten stund somnar båda två i pappans famn.

En flykting är en människa som har tvingats lämna sitt hemland på grund av krig, konflikt eller förföljelse och inte kan återvända hem i säkerhet.

Vem är flykting?

Träffa Abu som är flykting från Syrien

Programledaren Clara Henry har varit i Jordanien och träffat familjer på flykt från kriget i Syrien. Ett krig som har pågått sedan 2011.

Clara blev hembjuden till Abu Abdulrazzaqs familj. De flydde från Syrien till Jordanien för sju år sedan. Nu bor de i liten lägenhet i huvudstaden Amman. Som andra flyktingar lever de under svåra förhållanden – många under fattigdomsgränsen.

Jag tänker så mycket på det de berättade om. Att de hade byggt sitt hus i Syrien, så hann de bo där en månad innan de var tvungna att sticka. Bara lämna allt. Jag kan inte föreställa mig hur det måste vara för ett barn … den plats som ska vara tryggheten, berättar Clara.

Jana och Hala sitter i pappa Abus knä under intervjun. Efter en liten stund somnar båda två i pappans famn.

Vi flydde på grund av säkerhetsläget. Där vi bodde föll bomber och granater. Jag träffades av splitter i ögat. Det var för farligt att stanna kvar, så vi tog med våra barn och flydde, berättar Abu.