UNHCR:s siffror i krigets Ukraina

Ryssland anföll Ukraina den 24 februari 2022. Idag har 7,9 miljoner människor tvingats fly från landet. 90 procent är kvinnor och barn.

27 januari, 2023
UNHCR:s partner Proliska delar ut förnödenheter i Chasiv Yar i Ukraina.
Foto: Proliska/UNHCR/Artur Ulianytskyi
UNHCR:s partner Proliska delar ut förnödenheter i Chasiv Yar, Kharkiv, efter svåra ryska attacker. Människor gömde sig i skyddsrum när det regnade missiler och flygräder ven genom luften.

UNHCR:s arbete i Ukraina

Sedan Ryssland anföll Ukraina den 24 februari har över 7,9 miljoner människor tvingats fly från landet, de flesta till andra länder i Europa. 90 procent är kvinnor och barn. På den här dataportalen kan du hålla dig uppdaterad. 

Inne i Ukraina är 5,9 miljoner människor på flykt från sina hem. Läget är akut och hjälpbehoven enorma.


Nästan 14 miljoner människor har tvingats fly från sina hem:

  • 7,9 miljoner har flytt från Ukraina, de är flyktingar.
  • 5,9 miljoner är på flykt i Ukraina, de är internflyktingar.

UNHCR har funnits i landet sedan 1994 och har drygt 400 medarbetare på plats. Dessutom finansierar UNHCR program som drivs av 17 lokala partner med 2320 anställda.

UNHCR:s uppskattade finansiella behov för insatsen i Ukraina och dess grannländer under 2022 var 729 miljoner USD. 89 procent av det beloppet lyckades UNHCR finansiera med bidrag från stater, allmänhet, företag, stiftelser och annan filantropi. Tack till dig som är med och hjälper!

Samarbete i kriget

UNHCR leder arbetet med att ge skydd, koordinera hjälpinsatser och sätta människor på flykt i säkerhet.

Trots det svåra säkerhetsläget arbetar vår personal över större delen av landet med lokala samarbetspartner.

Både i Ukraina och i grannländerna samarbetar vi med lokala partner och större organisationer som UNDP, WHO, Rädda Barnen, HelpAge International, NGO Prolisk, NEEKA, INTERSOS, Project Hope, UNFPA, NRC, UNICEF, WFP och IOM.

Kontantstöd – värdigt sätt att hjälpa

UNHCR ger stöd till de grannländer dit flest människor söker skydd – främst Polen, Moldavien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Vi och våra partner är på plats och delar ut mat, vatten och nödhjälp. Människor som är på flykt får kontantstöd som är ett snabbt och värdigt sätt att ge hjälp i en akut kris.

Kontantstöd delas ut i Ukraina och till flyktingar i Polen och Moldavien. Det hjälper familjer att klara vardagen, betala hyra och köpa det viktigaste. Kontantstöd införs inom kort även i övriga grannländer som tar emot flyktingar från Ukraina.

Kriget i Ukraina slår liv spillror. Chasiv Yar är en sökstad efter våldsamma ryska attacker.
Foto: UNHCR/Artur Ulianytskyi
Chasiv Yar är en spökstad efter våldsamma ryska missilattacker. Människors liv har satts på paus. Den här dagen fick 122 familjer förnödenheter och byggmaterial för att laga sina sönderbombade hem. Tack till dig som är med och hjälper!

Hjälpen i siffror 2022

Under 2022 stödde UNHCR över 4 miljoner människor med skydd, nödboende och bostäder, nödhjälp och kontantstöd i Ukraina.

Vinterstöd

UNHCR:s insatser för att skydda människor på flykt från kylan (winterization) har nått över 1,5 miljoner människor, vilket överskrider målet på 943 000 personer. Detta inkluderar personer som får hjälp med kontantstöd, ”Non Food Items” och kollektiva boenden under vintern.

El och värme

Som svar på Rysslands storskaliga attacker och utslagning av elförsörjningen i Ukraina har UNHCR distribuerat 81 generatorer till så kallade collective centers i 19 län. Där kan människor värma sig, få varm mat, tillgång till internet och ladda telefonen.

Reparerar hem

UNHCR har hittills hjälpt till att reparera över 5000 bostadshus där det bor närmare 16 000 personer. För människor som inte kan återvända till sina hem har UNHCR arbetat med lokala myndigheter för att etablera över 9 000 sovplatser i kollektiva boenden som sovsalar.

Stöd och rådgivning

Över 1,2 miljoner människor har nåtts av rådgivning och psykosocialt stöd. Ett nätverk av 300 specialutbildade uppsökande medarbetare har stöttat människor och isolerade samhällen i behov.

644 hjälpkonvojer har nått 515 154 människor i hårt krigsdrabbade områden.

Källa: UNHCR

Tack för allt stöd!

Nu har det snart gått ett år sedan den ryska attacken mot barn och familjer i Ukraina. Tack till dig som gör hjälparbetet möjligt. Alla behövs i den här svåra krisen.

Vill du ge en gåva?

Publicerad av Ulrika Forsberg