Barn dödat i ryska attacker mot Ukraina

”Ett barn har dött i ännu en störtflod av ryska missiler mot Kiev i dag. Över 1 500 barn har dödats och skadats i Ukraina sedan invasion startade.”

1 juni, 2023
Barn i Ukraina dör i ryska attacker mot bostadshus.
Foto: UNHCR/Colin Delfosse
Ryska attacker förstör sjukhus, skolor och hem i Ukraina.

Attacker mot barn i Ukraina

Uttalande från FN efter ryska attacker mot Ukrainas huvudstad Kiev som dödade ett barn och flera andra civila:

"Jag är återigen chockad och bedrövad över att ett barn och andra civila dödades under ännu en störtflod av missiler som avfyrats mot Kiev i dag av ryska väpnade styrkor. Mina tankar går till deras familjer och de skadade.

Idag på Ukrainas Internationella Barndag vill jag också uttrycka min djupaste sympati med familjerna till över 1 500 barn som dödats och skadats i Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion startade i februari 2022. 

FN är allvarligt bekymrat och följer noga rapporterna om ukrainska barn som tvångsdeporteras till Ryssland.

Kriget har en förödande inverkan på barns psykiska hälsa och välbefinnande — miljoner barn har tvingats fly för sina liv. Det humanitära samfundet fortsätter att arbeta non-stop för att säkerställa att de får det stöd som de akut behöver, så länge det behövs."

Av: Denise Brown, FN:s humanitära samordnare för Ukraina.

Källa: Reliefweb

Vill du hjälpa?

Kriget i Ukraina rasar med oförminskad styrka. Barn och familjer lever i en livsfarlig situation. UNHCR är på plats och leder hjälpinsatsen. Människor som kämpar varje dag får skydd, tak över huvudet och förnödenheter. Vill du eller ditt företag hjälpa?

4 fakta från FN

  • Kriget i Ukraina har ökat under 2023. Strider rasar i öster och söder. Våldet slår hårt mot civila som bor nära frontlinjen.
  • Landminor orsakar enorma skador för människor på flykt som försöker återvända till sina hem och hjälpkonvojer som behöver nå ut till behövande.
  • Trots enorma utmaningar fortsätter hjälporganisationer i Ukraina att nå fler människor varje månad. I slutet av april hade 5,4 miljoner fått hjälp.
  • Insatserna är bara möjliga tack vare hundratals hjälporganisationer, lokala grupper, volontärer och gåvor från människor som du. Alla spelar viktiga roller för att hjälpa människor som behöver det mest.

Källa: OCHA

Publicerad av Ulrika Forsberg