100 miljoner på flykt från konflikter i världen

Just nu är 100 miljoner människor på flykt från konflikter i världen. Siffran måste fungera som en väckarklocka för att stoppa krig och våld.

23 maj, 2022
Oleksandra, en mamma på flykt från Kramatorsk i Donetsk, hämtar varma kläder till sina två barn och mamma i en sovsal i västra Ukraina.
Foto: UNHCR/Igor Karpenko
Oleksandra, en mamma på flykt från Kramatorsk i Donetsk, hämtar varma kläder till sina två barn och mamma i en sovsal i västra Ukraina.

100 miljoner människor på flykt

100 miljoner människor är på flykt från konflikter, våld, kränkningar av mänskliga rättigheter och förföljelse i dag.

Varje människa med sin berättelse om sorg, förlust och flykt i världens svåra kriser.

Den ofattbara siffran drivs upp av kriget i Ukraina och andra dödliga konflikter. 100 miljoner är det högsta antalet någonsin.

– Hundra miljoner är alarmerande. Det är ett rekord som aldrig borde ha satts. Det måste fungera som en väckarklocka för att förhindra destruktiva konflikter, stoppa förföljelse och lösa orsakerna som tvingar oskyldiga människor att fly sina hem, säger UNHCR:s chef Filippo Grandi.

Enligt nya uppgifter från UNHCR, FN:s flyktingorgan, ökade antalet människor på flykt i världen från 82 miljoner 2020 till närmare 90 miljoner i slutet av 2021.

Våld och konflikter

Våld och utdragna konflikter orsakar enormt mänskligt lidande i länder som:

  • Etiopien – i norra regionen Tigray är läget livsfarligt. Väpnade konflikter har spridit sig och sliter sönder landet.
  • Burkina Faso – klimathotet slår hårt mot utsatta familjer på flykt som varken har mat eller vatten.
  • Myanmar – sedan statskuppen i februari 2021 är läget kaotiskt med våld och förödelse. Sedan 2017 lever 600 000 människor som tillhör Rohingyafolket i världens största flyktingläger Kutupalong i Bangladesh.
  • Nigeria – attacker och terror hör till vardagen. Civila är måltavlor, de flyr för att överleva.
  • Afghanistan – talibanerna attackerar mänskliga rättigheter. Ekonomin är i fritt fall. Landet står inför en fullskalig katastrof.
  • Demokratiska republiken Kongo – rebeller bränner byar, ingen går säker. Det är ett av världens farligaste länder för kvinnor att leva i.

Kriget i Ukraina har tvingat 14 miljoner människor att lämna sina hem sedan den ryska invasionen 24 februari 2022.

En procent av jordens befolkning

Över en procent av jordens befolkning är på flykt från våld och förföljelse. Det motsvarar det 14:e mest folkrika landet i världen.

I siffran hundra miljoner räknas flyktingar, asylsökande och 53,2 miljoner internflyktingar – människor som är fördrivna i sitt hemland på grund av konflikter.

– Omvärldens hjälp till människor som flyr från kriget i Ukraina är överväldigande. Vi behöver ett liknande stöd för alla kriser runt om i världen. Humanitär hjälp är lindrande, inte ett botemedel. Den enda lösningen är fred och stabilitet så att oskyldiga människor inte tvingas välja mellan livsfara i sina hem och flykten mot otrygghet, tillägger Grandi.

UNHCR släpper sin årliga rapport om människor på flykt i världen den 16 juni. Den beskriver situationen under 2021 och uppdateringar om Ukraina fram till april 2022.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg