11 miljoner kronor till bättre bostäder för människor på flykt

Sverige för UNHCR får 11 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för bättre bostäder för människor på flykt.

15 juni, 2015
Better Shelter Housing Unit.
© Better Shelter
Better Shelter Housing Unit.

Bättre boende för 4000 människor i Irak

 © Better Shelter Det nya boendet för flyktingar används i Kawergosk-lägret i Irak. Det nya boendet för flyktingar används i Kawergosk-lägret i Irak.
Foto: Better Shelter
En flyktingfamilj i Irak bor i ett Better Shelter.

Genom ett specialprojekt som finansieras av Postkodlotteriet kommer FN:s flyktingorgan UNHCR att få möjlighet att i stor skala testa Better Shelter, en ny innovativ och hållbar flyktingbostad. Genom projektet kommer 4000 människor i flyktingläger i Irak att få pröva den förbättrade bostaden.

Det nya boendet är helt överlägset ett tält, vilket är den vanliga bostaden för människor i flyktingläger. Den är tillverkad av en lättviktig ram av galvaniserat stål och återvinningsbara platspaneler.

Bostaden levereras i platta, lättfraktade paket och håller i tre år istället för sex månader vilken är hållbarheten för ett tält. Den har en dörr som man kan låsa, öppningsbara fönster och är isolerat mot värme och kyla. Varje bostad har en egen solenergi-enhet, vilken är tillräcklig för att driva en lampa som ingår eller ladda mobiltelefoner. Det är framtaget av svenska Better Shelter i partnerskap med UNHCR och IKEA Foundation.

– Bidraget från Postkodlotteriet kommer att ge flera tusen människor på flykt ett bättre boende. Projektet kommer också att ge UNHCR viktig information direkt från människorna som använder det, om hur det nya boendet fungerar för dem, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

– Vi hoppas att projektet kan bidra till att organisationen i framtiden kan börja erbjuda miljontals människor på flykt ett bättre, tryggare, miljövänligare och, inte minst, värdigare boende än det traditionella tältet, säger Katinka Lindholm.

Projekt som finansieras av Postkodlotteriet gör det möjligt att utföra ett större test för att samla underlag för möjlig vidare användning i UNHCR:s fältverksamhet i flyktingläger världen över. Totalt bidrar Postkodlotteriet med 11 085 600 miljoner kronor för projektet som löper över ett år.

Publicerad av Ulrika Forsberg