100 dagar efter attacken mot Ukraina – rapport från fält

JUST NU! 100 dagar har gått sedan Ryssland attackerade Ukraina. Människor flyr fortfarande för sina liv. De lever i rädsla och ovisshet. UNHCR rapporterar på plats.

3 juni, 2022
UNHCR:s personal delar ut filtar i ett skyddsrum i Kharkiv där familjer har tagit skydd mot bomber i timmar, dagar och för vissa i veckor.
Foto: UNHCR Ukraina
UNHCR:s personal delar ut filtar och madrasser i ett skyddsrum i Kharkiv där familjer har tagit skydd mot bomber i timmar, dagar och vissa i veckor.

Kriget i Ukraina 100 dagar – UNHCR på plats

100 dagar har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina tidigt på morgonen den 24 februari 2022. Kriget slår liv i spillror, förstör människors hem och krossar drömmar.

UNHCR:s chef i Ukraina, Karolina Billing Lindholm, är på plats och rapporterar om människorna som lever i skräck.

Rapport från Ukraina

Jag har tillbringat de senaste veckorna i Kiev, Poltava, Dnipro, Zaporizhia och är nu i Vinnytsya och träffar människor på flykt, lokala myndigheter, räddningstjänst och volontärer.

Rädsla och ovisshet

Situationen är mycket oviss. Folket i Ukraina är oskyldiga offer i det här brutala och meningslösa kriget.

Människor flyr fortfarande från strider. Miljontals lever på flykt efter 100 dagar av krig. Andra återvänder för att bygga upp sina hem.

Jag träffade några som hade återvänt, sedan ändrat sig på grund av rädsla och osäkerhet – de tvingades att fly igen.

En äldre kvinna från Kharkiv är på flykt från kriget i Ukraina.
Foto: UNHCR/Igor Karpenko
Jag minns de hemska bilderna av krig. Min mamma tvingades byta det lilla vi hade mot mat eller tvål", minns 87-åriga Lyudmyla av andra världskriget. "Jag kan inte fatta att vi nu måste leva i krig igen." Hon tvingades nyligen fly från sitt hem i Kharkiv.

Evakuering av äldre

I Dnipro såg jag bussar anlända med människor som hade evakuerats från platser som Bakhmut. De var synbart svaga och skakade. De flesta var äldre, hade svårt att gå och behöver hjälp. Det här är människor som nästan inte har någonting.

För vissa är det andra gången de flyr för sina liv sedan 2014. De behöver omedelbart nödhjälp. De behöver någonstans att sova, kläder, tvål, mat, pengar och – viktigare – psykologisk första hjälpen.

Miljoner får hjälp

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har på 100 dagar nått över 1,2 miljoner människor i Ukraina.

  • 233 000 har fått hjälp med att ta skydd.
  • 500 000 har fått nödhjälp som madrasser, filtar och solcellslampor på platser där elektriciteten är utslagen.
  • 73 400 har fått förnödenheter från hjälpkonvojer som har skickats till hårt krigsdrabbade områden.
  • Antalet sovplatser på 182 hjälpmottagningar har ökat så att människor får en trygg och varm plats att sova på.

"Var ska vi ta vägen?"

Den här veckan har jag pratat med människor som bor i tillfälliga hjälpmottagningar. Inatt har de en varm plats att sova på, men de vet inget om morgondagen eller kommande månader.

När en äldre kvinna som jag träffade i går i Koziatin, Vinnytsya oblast, sa:

Vår stora fråga är – var ska vi ta vägen nu?

Hon visste att deras tid på mottagningen är tillfällig.

Iryna i Dnipro

I Dnipro träffade jag 60-åriga Iryna i sovsalen på en idrottshögskola.

Hon hade flytt från beskjutningen i Kharkiv med sin man, dotter, svärson och deras två barn. De har försökt hitta en lägenhet att hyra i Dnipro, men kämpar för att ha råd.

Iryna berättade:

Vi vill alla åka hem, men Kharkiv är en farlig plats. På grund av barnen kan vi inte åka. Mitt barnbarn har redan fått neurologiska reaktioner av stressen – hans ansikte blir ibland förvridet.

Poltava – Kharkiv – Poltava

I en sovsal i Poltava träffade jag människor som hade återvänt till Kharkiv, bara för att konstatera att det är omöjligt att börja bygga upp sina hem eller gå till jobbet. De åkte tillbaka – igen – till Poltava.

UNHCR:s personal delar ut filtar i ett skyddsrum i Kharkiv där familjer har tagit skydd mot bomber i timmar, dagar och för vissa i veckor.
Foto: UNHCR Ukraina
UNHCR:s personal delar ut nödhjälp i ett skyddsrum i Kharkiv.

"Behoven är enorma"

UNHCR fortsätter att hjälpa människor som gömmer sig i skyddsrum i områden under kraftig beskjutning.

Samtidigt ökar vi insatserna för att hjälpa på längre sikt, och lägger grunden till återhämtning och hållbara lösningar.

"Alla är traumatiserade"

Att skydda människor är det viktigaste just nu när riskerna och behoven ökar. Alla är traumatiserade. Psykosocialt stöd är avgörande för återhämtning. Behoven är enorma.

Vissa har flytt utan ID-handlingar och behöver hjälp med att få nya. Riskerna för att utnyttjas och utsättas för övergrepp ökar i takt med att nöden förvärras.

Återvänder till kriget

Flera som jag pratade med berättade om människor som återvänder till sina hem, även i krigsdrabbade Luhansk. De har helt enkelt inte har råd med att vara på flykt.

UNHCR ökar hjälpen till människor med förstörda hus att reparera tak, fönster, dörrar och väggar.

I Donetsk och Luhansk, och i områden runt Kiev, har vi delat ut byggmaterial för att stoppa regnet att ösa in. 24 300 familjer har fått material för att bygga ihop sina hem.

Vi arbetar också för att hitta byggnader som kan användas som sovsalar till människor som inte har råd att hyra en lägenhet.

Men det räcker inte.

Brutala vintrar i Ukraina

Vintern är inte långt bort. Och vintrarna i Ukraina är brutala. Att ha någonstans varmt, tryggt och värdigt att bo är livräddande.

Så UNHCR, som är ansvariga för att ge människor på flykt skydd och nödhjälp, ser redan över vad utsatta familjer kommer att behöva i vinter.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

Just nu samlar vi in pengar till människor som flyr i Ukraina. Alla behövs för att hjälpa i det här förödande kriget. Alla gåvor sker via 90-konto.

Ge en gåva idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg