123 000 rohingya behöver akut nödhjälp i Bangladesh

Folkgruppen rohingya flyr Burma/Myanmar. 123 000 flyktingar har anlänt till Bangladesh sedan i augusti. UNHCR delar ut nödhjälp.

5 september, 2017
123 000 rohingyer från Burma behöver akut nödhjälp i Bangladesh.

Våld utbröt i delstaten Rakhine i augusti

Folkgruppen rohingya flyr Burma (Myanmar). 123 000 flyktingar har sökt skydd i Bangladesh sedan våld utbröt i delstaten Rakhine i augusti.

UNHCR är oroad över den fortsatta konflikten i Burma och av rapporter om civila som har dött i försök att nå säkerhet.

Flyr över berg och floder

Människor som klarat sig till Bangladesh är i dåligt skick. De flesta har gått i flera dagar – gömt sig i djungeln, korsat berg och floder. De är hungriga, svaga och sjuka.

Flyktingarna är utspridda i sydöstra Bangladesh. Mer än 30 000 rohingya uppskattas ha sökt skydd i befintliga flyktingläger - Kutupalong och Nayapara. Många andra bor i provisoriska läger och byar.

UNHCR levererar nödhjälp

Ett okänt antal människor på flykt är fortfarande fast vid gränsen.

Igår (måndag 4 september) levererade UNHCR kläder, liggunderlag, presenningar och andra förnödenheter med hjälp av en frivilligorganisation.

UNHCR uppskattar den roll som regeringen i Bangladesh har spelat hittills och fortsätter att förespråka säkra vägar för människor som flyr från våld.

Akut brist på sovplatser

Det är akut behov av sovplatser. Hundratals flyktingar strömmar över gränsen varje dag.

Lägren Kutupalong och Nayapara har nått sin maxkapacitet. Flyktingar som kommer bor hos lokalinvånarna, i sovsalar och under presenningar.

Identifiera de mest sårbara

Hjälporganisationer jobbar tillsammans med identifierar de mest sårbara – som ensamma barn som behöver extra sjukvård och skydd.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

370 kronor räcker till ett nödpaket för en familj. Paketet innehåller liggunderlag, köksgeråd och presenning.

Publicerad av Ulrika Forsberg