Försämrat läge i Jemen – UNHCR på plats och hjälper

Den snabbt försämrade humanitära krisen i Jemen gör att UNHCR ökar insatserna för att hjälpa tiotusentals människor som är på flykt.

19 november, 2018
Två små barn är på flykt från bombattacker och strider i Jemen.
Foto: UNHCR
8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.

Snabbt sämre i Jemen

Den snabbt försämrade humanitära krisen i Jemen gör att UNHCR ökar insatserna för att hjälpa tiotusentals människor som är på flykt.

Tre av fyra invånare i Jemen behöver humanitär hjälp. Priserna på mat och bränsle har ökat med 25 respektive 45 procent i år.

Hjälpen från UNHCR är en livlina för utsatta familjer.

Utöver den katastrofala inverkan som konflikten har på befolkningen – med stigande civila dödsoffer – är det brist på mat och utbrott av kolera.

Det är livsavgörande att de akuta hjälpinsatserna med att ge trygghet, tak över huvudet, mat, rent vatten och sjukvård fortsätter.

Kontantstöd till avlägsna platser

1,8 miljoner människor i Jemen har varit på flykt i mer än två år. Många har flytt till andra delar av landet och har inga pengar kvar nu. För att möta deras omedelbara behov ger UNHCR kontantstöd till de mest utsatta familjerna.

Bara under oktober lyckades UNHCR att hjälpa över 22 000 familjer (cirka 150 000 människor) i fjorton av de värsta drabbade områdena.

Familjerna med kontantstöd kan lösa akuta problem – som att köpa mat och mediciner.

Den här formen av hjälp stärker den lokala ekonomin, eftersom familjer köper varor i lokala butiker och betalar för tjänster.

Hawala-system

UNHCR samarbetar med Al-Amal-banken för att skicka pengar direkt via  Hawala-systemet som fungerar trots den pågående konflikten i Jemen.

Familjer i nöd får ett SMS som meddelar dem om att de får hämta ut pengar. De kan sedan ta ut pengarna i en Hawalaväxlare som finns över hela landet. Det gör det möjligt för UNHCR att hjälpa familjer i svårtillgängliga och avlägsna områden.

Kontantstöd är ett kostnadseffektivt sätt att erbjuda hjälp.

De familjer som får stödet berättar om att det hjälper dem att undvika att ta till desperata åtgärder som barnarbete och tvångsäktenskap.

Tillsammans med parter ger UNHCR också psykosocial rådgivning och juridisk hjälp samt delar ut grundläggande nödhjälp till internflyktingar.

Med tanke på den långvariga humanitära krisen och den ekonomiska situationen i Jemen är UNHCR:s kontantstöd en livlina för familjer i nöd.

Jemen står inför en humanitär katastrof. Utan hjälp kommer många fler liv att gå förlorade i våld, sjukdomar eller brist på mat, vatten och skydd.

Fakta Jemen

2015 förvärrades konflikter i Jemen – ett av Mellanösterns fattigaste länder – till ett inbördeskrig. Det är brist på mat, rent vatten och sjukvård. Det mänskliga lidandet är enormt.

  • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
  • Två miljoner människor har tvingats lämna sina hem och lever på flykt.
  • 89 procent har varit på flykt i mer än ett år.
  • En miljon människor har återvänt till sina hem – som ofta är förstörda av strider.
  • 665 000 människor har fått hjälp under 2018.
  • 280 000 flyktingar och asylsökande befinner sig i landet – de flesta kommer från Afrikas horn.

Källa: Critical UNHCR aid reaches over 150,000 displaced Yemenis

Publicerad av Ulrika Forsberg