1500 ton nödhjälp till rohingyer i Bangladesh

Se filmen om hur UNHCR lyckades flyga in 1500 nödhjälp till rohingyer som har flytt till Bangladesh. På mindre än tre månader!

15 februari, 2018

UNHCR flyger in nödhjälp

Filmen visar hur UNHCR lyckas flyga in 1500 ton nödhjälp till rohingyer som har flytt till Bangladesh. På mindre än tre månader!

Nödhjälpen har nått mer än 600 000 människor som har flytt från våld och övergrepp i Burma.

Anna Spindler är UNHCR:s logistikchef i Kutupalong i Bangladesh, hon berättar:

– Det här är den största krisen som vi jobbar med just nu. Bara under de senaste två månaderna har vi skickat 15 fullastade flygplan och 50 containrar med båt.

Sju lager med nödhjälp

Nödhjälpen finns i sju UNHCR-lager runt om i världen. Med fyllda lager kan UNHCR hjälpa snabbt när många människor plötsligt tvingas att fly.

– Jag var i Dubai förra vecka och såg vårt 15:e flygplan lyfta mot Bangladesh, säger Anna.

Efter landning transporteras nödhjälpen i lastbilar.

Hjälpen delas ut

På distributionsplatser fördelas nödhjälpen till människorna som behöver den.

Efter att artiklarna kommit hit i stora paket, delas de upp och paketeras om i mindre paket. UNHCR delar ut nödpaket till mellan 600 och 1000 flyktingar varje dag.

Nödpaket

Varje paket innehåller grundläggande nödhjälp som presenningar, liggunderlag, filtar, myggnät, lampor, vattendunkar och mycket mer. 

Det hjälper familjer på flykt att överleva.

– Föreställ dig att du har gått till fots i tio dagar. Du är helt utmattad och kommer fram till gränsen. Där möts du av någon från UNHCR som kan ge dig en presenning som håller dig torr om natten. En filt som håller dig varm. Och andra saker som du behöver för att bygga upp någon form vardag och ha möjlighet att hjälpa din familj att känna sig trygg igen, berättar Anna.

Byggpaket

Under en månad delade (nov-dec) UNHCR ut över 15 000 byggpaket med bambustavar, rep, buntband, verktyg och presenningar. Vissa familjer – särskilt kvinnliga hushåll med små barn – får extra hjälp med att bära och bygga upp sina boenden.

Publicerad av Ulrika Forsberg