21 miljoner kronor från Postkodlotteriet

Tack till Postkodlotteriet och utdelningen på 21 miljoner kronor till UNHCR:s arbete för människor på flykt.

19 mars, 2021
Åsa Widell visar upp checkarna från Postkodlotteriet som ska hjälpa människor på flykt.
Foto: Sverige för UNHCR/Alina Wass Widinghoff
Åsa Widell visar upp checkarna från Postkodlotteriet som ska hjälpa människor på flykt.

Starkt stöd till människor på flykt

Under dagens förmånstagarfest delade Svenska Postkodlotteriet ut drygt en miljard kronor till 58 ideella organisationer.

Sverige för UNHCR följde den digitala galan och tilldelades 21 miljoner kronor till stöd för UNHCR:s arbete för människor på flykt.

Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt.

Drömprojektet

Vi fick även 27,9 miljoner kronor för att genomföra vårt drömprojekt tillsammans med Amnesty International.

– Över fem miljoner människor har flytt Venezuela. Det gör det till världens näst största pågående flyktingkatastrof efter Syrien. Vårt övergripande mål är att genom olika aktiviteter och åtgärder skydda flickor, kvinnor samt HBTQI-personer mot övergrepp och diskriminering, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.

– Den venezuelanska flyktingkrisen är stor men hittills har rapporterna från den varit knapphändiga i vår del av världen. När världens största människorättsorganisation och världens ledande flyktingorganisation nu går samman gör de enorm skillnad. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi möjliggöra detta, säger Eva Struving, managing director på Postkodlotteriet.

Sverige för UNHCR är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2009 och har sedan dess mottagit över 259 miljoner kronor.

Publicerad av Ulrika Forsberg