250 ton tält och nödhjälp till drabbade av cyklonen Idai i södra Afrika

Nu är det två veckor sedan cyklonen Idai slog till mot tre länder i södra Afrika. UNHCR har skickat tre flygtransporter med tält och nödhjälp till de drabbade.

1 april, 2019
En familj är strandad på hustaket efter cyklonen Idai som svept över staden Beira i Mocambique i mars 2019.
© Siphiwe Sibeko/Ritzau Scanpix
En familj är strandad på hustaket efter cyklonen Idai som svept över staden Beira i Mocambique i mars 2019.
En full båt lämnar hamnen i Buzi för att återvända till Beira för att se om deras hus står kvar och att deras ägodelar finns kvar.
Foto: UNHCR/Alissa Everett
En full båt lämnar hamnen i Buzi för att återvända till Beira för att se om deras hus står kvar och att deras ägodelar finns kvar.
UNHCR har skickat sju fältexperter som ska hjälpa till att samordna räddningsarbetet efter naturkatastrofen i de tre drabbade länderna i södra Afrika.
Foto: UNHCR/Alissa Everett
UNHCR har skickat sju fältexperter som ska hjälpa till att samordna räddningsarbetet efter naturkatastrofen i de tre drabbade länderna i södra Afrika.

1,8 miljoner behöver humanitär hjälp

För två veckor sedan slog den förödande cyklonen Idai till mot tre länder i södra Afrika – Moçambique, Zimbabwe och Malawi. UNHCR har skickat tre flygtransporter med tält och nödhjälp till de drabbade.

Värsta naturkatastrofen i södra Afrika

Cyklonen Idai kan vara den värsta naturkatastrofen som någonsin har slagit mot det södra halvklotet. Cyklonen har dödat över 700 människor och lämnat 200 000 människor utan hem.

1,8 miljoner behöver humanitär hjälp

Mer än 1,8 miljoner människor uppskattas vara i akut behov av humanitär hjälp – bland dem finns flyktingar i Tongogara-lägret i Zimbabwe. Siffrorna väntas fortsätta att stiga de närmaste dagarna, när fler områden blir tillgängliga.

De flesta har förlorat sina hus och tillhörigheter i cyklonen och behöver tak över huvudet och nödhjälp för att bygga upp sina liv på nytt.

Risk för spridning av kolera

Risken för utbrott av vattenburna sjukdomar som kolera och andra diarrésjukdomar ökar dramatiskt eftersom brunnar har förorenats på grund av vattenmassor och översvämningarna. Över 300 kolerafall har redan identifierats.

Tre fullastade flygtransporter

UNHCR har stärkt sin närvaro och ökar insatser till stöd för regeringarna och i nära samarbete med humanitära partner.

UNHCR har redan skickat tre flygtransporter med tält och nödhjälp till 30 000 av de värst drabbade i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Flygsändningarna var lastade med familjetält, presenningar, liggunderlag, filtar, myggnät, solcellsdrivna lampor, köksgeråd, vattendunkar och annan nödhjälp.

Vi har också skickat krisexperter för att stärka räddningsarbetet.

Senaste fakta

Moçambique

I Mocambique har dödssiffran stigit över 500 människor enligt regeringen. 100 000 hem har helt eller delvis skadade och nästan 670 000 hektar åkermark har förstörts.

271 fall av kolera är bekräftade och en vaccinationskampanj börjar den 1 april. Även en kampanj för att dela ut myggnät som ska förhindra malaria är igång.

Zimbabwe

I Zimbabwe är cirka 90 000 människor utan hem – främst i de östra delen.

Över 200 dödsfall har rapporterats, ungefär 300 saknas fortfarande och 270 000 människor är drabbade av cyklonen.

Cirka 95 procent av infrastrukturen – som skolor, vägar och broar - har skadats i Chimanimani-distriktet. I flyktinglägret Tongogara är 1 060 hem förstörda och den sanitära infrastrukturen har skadats – det påverkar cirka 5 300 flyktingar.

Malawi

I Malawi är Nsanje-distriktet värst drabbat av översvämningar. Där har 4 400 människor från Mocambique sökte skydd till följd av cyklonen.

Över 800 000 människor i Malawi är drabbade – 59 dödsfall och 672 skadade är rapporterade. I Nsanje-distriktet har över 13 000 hektar åkermark skadats och 16 000 boskapsdjur är drabbade av översvämningar.

UNHCR på plats

UNHCR:s tre flygtransporter med över 250 ton tält och nödhjälp till 30 000 av de mest utsatta landade i Moçambique den 27 mars, i Malawi den 30 mars och i Zimbabwe den 31 mars.

Den totala lasten innehöll:

  • 35 028 filtar.
  • 6 000 köksuppsättningar.
  • 1 900 presenningar.
  • 8000 vattendunkar.
  • 8 000 hinkar.
  • 880 familjetält.
  • 14 000 myggnät.
  • 35 000 liggunderlag.
  • 3000 solcellsdrivna lampor.

I Moçambique transporterades hjälpen från Maputo till Beira, katastrofens epicentrum, och kommer att delas ut från och med den 1 april.

I Zimbabwe transporteras stödet landvägen till Chipinge - ett av de mest drabbade distrikten - där flyktinglägret Tongogara ligger.

I Malawi transporteras nödhjälpen med lastbilar till Blantyre.

Krisexperter på plats

UNHCR har skickat sex krisexperter till Moçambique och en Zimbabwe. De har kompetens inom säkerhet, sexuellt och könsbaserat våld, logistik och informationshantering.

Tre fältexperter ska åka till Malawi – där UNHCR leder skyddsinsatsen - för att stärka räddningsarbetet. Sex experter inom vatten, sanitet, hygien, sexuella övergrepp är på väg till Moçambique och Zimbabwe.

Du kan hjälpa

Stöd UNHCR:s arbete i katastrofer. Det är enkelt att skänka med mobilen. Swisha valfritt belopp till 90 01 645.

Skänk pengar till UNHCR:s arbete i katastrofer här.

Publicerad av Ulrika Forsberg