3 år av krig i Syrien, Malala har träffat barnen

Malala ber människor världen över att stödja de syriska flyktingarna. I tre år har alltför många oskyldiga människor i Syrien lidit - framför allt barnen.

11 mars, 2014
Malala Yousafzai, utbildningsaktivist från Pakistan, har besökt flyktinglägret Zataari i Jordanien. Hon berättar: I dag är jag i Zaatari-lägret där jag har träffat så många barn, begåvade barn, strålande barn.

Malala träffar flyktingar i Zaatari-lägret

Minns du Malala Yousafzai, den pakistanska flickan som sköts av talibaner för sin kamp för flickors rätt att gå i skolan? Hon har besökt flyktinglägret Zaatari i Jordanien och träffat barnen där. I en video uppmanar Malala oss alla att hjälpa en hel generation barn att få möjlighet att gå i skolan. "Jag ber människor världen över att stödja de syriska flyktingarna."

I tre år har alltför många oskyldiga människor i Syrien lidit - framför allt barnen. De har sett hem, skolor och sjukhus förstöras. En hel generation unga syrier formas av urskillningslöst våld och obeskrivliga övergrepp. Miljontals har tvingats fly sitt land, samtidigt som miljoner fler är instängda i Syrien under fruktansvärda förhållanden. 

Över 1,2 miljoner av barnen är på flykt från sitt hemland. Mer än hälften av dem, och ytterligare 3 miljoner barn inne i Syrien, går inte i skolan.

Kriget har nu pågått i 3 år. Mer än 2,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem och sitt land – en siffra som UNHCR tror kan överstiga 4 miljoner i slutet av året. Syrier kommer snart att ersätta afghaner som världens största flyktingbefolkning. 

Få flyktingkriser har orsakat ett lika hårt tryck på grannländerna, som generöst har tagit emot dem som flyr. I Libanon befinner sig snart 1 miljon syriska flyktingar, det får enorma sociala och ekonomiska konsekvenser för landet.

Publicerad av Ulrika Forsberg