Tack för 365 dagar tillsammans under 2013

2013 var ett intensivt år för FN:s flyktingorgan UNHCR. Läs om vad du som givare gjorde månad för månad.

15 april, 2014
Kolla in bildspelet vad du som givare gör för människor på flykt 365 dagar om året, månad för månad.
Foto: UNHCR
Almase och Zeinab flydde sin by under hårda strider i Sudan. De gick till fots till Sydsudan där de fick hjälp av UNHCR.

2013 var ett intensivt år för UNHCR

2013 var ett intensivt år för FN:s flyktingorgan UNHCR. Krig, konflikter och naturkatastrofer tvingade miljontals människor att lämna sina hem.

Tack vare våra givare kunde UNHCR vara på plats och ge livräddande hjälp. Stödet är livsviktigt för de miljoner människor som förlitar sig på UNHCR:s hjälp för att överleva.

Januari

Med din hjälp började UNHCR året starkt. Vi hade då hjälpt mer än 155 000 liberianer att återvända till sina hem i Liberia, 23 år efter inbördeskriget tvingade dem på flykt. Många har varit på flykt i två decennier i länder som Elfenbenskusten, Gana, Sierra Leone och Gambia.

Februari

UNHCR lyckades genomföra den första hjälpsändningen med vinteranpassad nödhjälp till norra Syrien där tusentals människor bor i tillfälliga tältläger. Vi delade ut 15 000 filtar och 3 000 tält i ett område nära staden Aleppo.

Mars

En miljon människor är nu på flykt från kriget i Syrien. De får skydd av UNHCR i grannländerna Libanon, Jordanien, Turkiet, Egypten och Irak.

April

I delstaten Rakhine i Burma (Myanmar) har UNHCR byggt stora hus av bambu till 14 400 flyktingar och delat ut 23 000 tält.

Maj

Tillsammans med dig kunde UNHCR fortsätta ge skydd och förnödenheter till 50 000 människor i Niger som är på flykt från våld och matbrist i Mali. 175 000 malier befinner sig i grannländer som Burkina Faso och Mauretanien.

Juni

Vid månadens slut har UNHCR registrerat över 1,7 miljoner flyktingar från Syrien – en enorm ökning på bara ett par månader. En siffra som fortsätter stiga varje dag.

Juli

Tillsammans med samarbetspartner delar UNHCR ut mat till 11 000 flyktingar från Sudan och Kongo som anländer till läger i Centralafrikanska republiken (CAR).

I Kongo, där 40 000 flyktingar från CAR sökt skydd, flyttar UNHCR människor från de våldsamma gränsområdena till säkrare platser.

Augusti

En miljon barn är nu på flykt från Syrien. UNHCR leder hjälparbetet i den största flyktingkrisen i modern tid. Ditt stöd gör det möjligt.

September

Tillsammans med lokala myndigheter i sydöstra Burma når UNHCR ut presenningar, filtar, myggnät, liggunderlag, köksutrustning, vattendunkar, hinkar och hygienartiklar till mer än 16 400 människor ur folkgruppen Karen som är drabbade av översvämningar.

Oktober

I flyktinglägret Yusuf Batil i Sydsudan stiger antalet smittade personer av hepatit E kraftigt. UNHCR sätter in riktade hälsoåtgärder - till exempel delar ut tvål och rent vatten - som snabbt och effektivt minskar smittorisken. Smittan sprids via förorenat vatten eller mat. 

November

Förödelsen efter tyfonen Haiyan i Filippinerna var enorm. Med stödet från våra givare kunde UNHCR hjälpa över 306 000 människor med familjetält, solcellsdrivna lampor, presenningar, filtar, matlagningsutrustning och vattendunkar.

December

UNHCR är på plats när konflikten i CAR bryter ut och levererar nödhjälp och ger stöd till människor som tvingas lämna sina hem. På ett år har denna glömda konflikt tvingat 48 000 människor på flykt från sina hem. 

Tack för att du var med och hjälpte till!

PS. Insamlingen till Filippinerna är nu avslutad tack vare att UNHCR har fått in så mycket pengar som behövdes till tyfonens offer och återuppbyggnaden av området.

Publicerad av Ulrika Forsberg