4 miljoner människor har fått vård under coronakrisen

Sedan coronakrisens början har fyra miljoner människor på flykt i 62 länder fått vård tack vare stödet från människor som du.

29 oktober, 2020
En kvinna och ett barn på flykt från Sydsudan tvättar händerna för att hindra spridning av covid-19 innan de registreras i ett flyktingläger i Södra Darfur.
Foto: UNHCR/Modesta Ndubi
En kvinna och ett barn på flykt från Sydsudan tvättar händerna för att hindra spridning av covid-19 innan de registreras i ett flyktingläger i Södra Darfur.

Sjukvård, tvål och skolgång

Sedan coronapandemins början har våra kollegor runt om i världen arbetat oavbrutet för att skydda människor på flykt.

Arbetet med att ge sjukvård till utsatta har stärkts under coronakrisen. Nästan fyra miljoner människor på flykt i 62 länder har fått grundläggande vård av UNHCR.

Tack vare din hjälp fortsätter vi kämpa för att förhindra virusets spridning i trångbodda flyktingläger.

Tvål och rent vatten

Något så enkelt som att tvätta händerna kan vara omöjligt när tvål och rent vatten inte finns tillgängligt, som för många barn och familjer på flykt.

Drygt 47 miljoner tvålar har delats ut och möjligheter till vatten har utökats  19 liter rent vatten är tillgängligt för en person varje dag.

Skyddsmasker och förkläden

Med din hjälp har 41 miljoner skyddsmasker, 3 miljoner skyddsförkläden och 2037 ventilatorer skickats i väg till utsatta länder – i världens gemensamma kamp mot viruset.

Isolering och sjukvård

Platser för isolering och akutsjukvård är avgörande för att skydda människor mot covid-19. Totalt har 613 isolerings- och behandlingscenter byggts. Liv räddas tack vare dig.

Som alltid vid katastrofer riskerar samhällets mest utsatta att drabbas värst. UNHCR:s viktigaste uppgift är att skydda människor på flykt – innan, under och efter coronakrisen. Du gör det möjligt.

Skolgång

Nästan två miljoner barn och ungdomar på flykt kan inte gå till skolan på grund av att skolor tvingas stänga under coronapandemin. Att barn får möjlighet att gå i skolan är oerhört viktigt – dagens barn är morgondagens framtid.

UNHCR arbetar för att se till att skolgången för flyktingar fortsätter under pandemin – genom digital inlärning och lektioner via TV och radio.

Nästan 800 000 barn och ungdomar på flykt får nu, tack vare ditt stöd, möjlighet att studera på distans. Du ger barn på flykt möjlighet till utbildning och en ljusare framtid.

Källa: unhcr.org

Krigen tar inte paus

Krig och konflikter slutar inte, inte ens under pandemier. Med din hjälp kan människor på flykt från våld och förföljelse få livräddande hjälp, samtidigt som spridning av covid-19 bekämpas. Det svåra arbetet fortsätter.

Publicerad av Ulrika Forsberg