70-årige Maneerah hjälper under Ramadan

Maneerah är 70 år och på flykt från sitt hem i Syrien. Varje Ramadan hjälper hon andra familjer i flyktinglägret, de som har ännu mindre än hon.

17 juli, 2014
Maneerah är 70 år och flykting. Hon har flytt från Syrien och bor nu i ett tält i Irak - det hade hon aldrig trott. Under Ramadan hjälper hon fattigare familjer - det gör hon varje år.
Foto: UNHCR
Maneerah är 70 år och flykting. Hon har flytt från Syrien och bor nu i ett tält i Irak - det hade hon aldrig trott. Under Ramadan hjälper hon fattigare familjer - det gör hon varje år.

Maneerah delar ut mat i flyktingläger under Ramadan

70-årige Maneerah beskriver det en gång så vackra Aleppo i Syrien som en stad av damm och död.

Hon talar om skräcken för fallande bomber, om hungern när maten tog slut och om att hennes minsta barnbarn är så traumatiserade att de har slutat prata.

Månader blev år, och Maneerah fruktade ständigt att ett barn eller barnbarn skulle dö till följd av kriget. Inte ens under Ramadan var det uppehåll i striderna.

När hennes hem förstördes under ett bombangrepp i januari, tackade Maneerah återigen gud för att hennes barn fortfarande var i livet. Men hur länge skulle de kunna överleva alla gevärsskott och bomber?

Idag är Maneerah flykting och har förlorat allt hon äger. Hennes familj är beroende av hjälp för att överleva.

Maneerah blev svårt skadad av bomben som förstörde hennes hem, men är glad att hon lever. Hon, hennes söner och deras familjer flydde från det krigshärjade Aleppo, och vidare hundratals kilometer till Irak.

De passerade gränsen till fots och Maneerah vågade slutligen tro att hennes familj skulle kunna överleva det fruktansvärda kriget.

Men livet kan vara grymt. Bara två dagar senare dog Maneerahs son av en hjärtattack. Hans död krossade hennes hjärta. Maneerah som trodde att hennes barn äntligen var säkra.

Maneerah trodde aldrig att hon vid 70 års ålder skulle vara flykting. Hon föreställde sig aldrig att hon skulle överleva ett barn eller att hennes en gång vackra land skulle förstöras i krig. Men även som flykting är Maneerah tacksam inför Gud för vad hon har.

I år - som hon gör varje år under Ramadan - kommer Maneerah att hjälpa andra familjer i flyktinglägret där hon bor, de som har ännu mindre än hon.

Många familjer som är på flykt från Syrien fastar just nu under dagen, i en månad. Det är viktigt att bryta fastan när solen går ner - men många har inget att äta.

Med en gåva kan du ge familjer som Maneerahs mat och vatten, och en chans att överleva.

Publicerad av Ulrika Forsberg