9 fakta om krisen i Burundi

Nio fakta om UNHCR:s insatser för människorna som flyr den politiska krisen i Burundi. Tusentals har tvingats på flykt. UNHCR ger skydd och förnödenheter.

6 februari, 2015
Burundiska flyktingar står i kö till UNHCR:s buss, åtta kilometer från gränsen mellan Rwanda och Burundi, som de korsade till fots i Kamabuye, Rwanda. Nu ska de transporteras till ett flyktingläger längre in i landet för att få skydd och nödhjälp.
Foto: UNHCR / Kate Holt
Burundiska flyktingar står i kö till UNHCR:s buss, åtta kilometer från gränsen mellan Rwanda och Burundi, som de korsade till fots i Kamabuye, Rwanda. Nu ska de transporteras till ett flyktingläger längre in i landet för att få skydd och nödhjälp.

Våldet i Burundi

Nio fakta om FN:s flyktingorgan, UNHCR:s insatser för att hjälpa människorna som flyr våldet i Burundi.

  1. Den burundiska krisen utlöstes av president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod, vilket enligt oppositionen strider mot grundlagen.
  2. Inför president- och parlamentsvalen som var tänkta att hållas 5 juni 2015 ökade de politiska spänningarna. Oroligheterna har gjort att valen är uppskjutna på obestämd tid.
  3. I mars blev protesterna mellan anhängare av motsatta partier allt våldsammare, främst i huvudstaden Bujumbura.
  4. Till följd av våldet har cirka 90 000 människor tvingats fly från Burundi till grannländerna – de flesta till Tanzania, Rwanda och Demokratiska republiken Kongo.
  5. När våldet bröt ut var UNHCR snabbt på plats vid gränserna för att ge skydd och sjukvård, samt dela ut förnödenheter som mat och  rent vatten.
  6. Tusentals flyktingar transporterades med båtar och lastbilar från gränserna till flyktingläger i Rwanda och Tanzania.
  7. I april skickade UNHCR 17 lastbilar med tusentals tält, presenningar, myggnät, filtar, köksgeråd, vattendunkar, solcellslampor och annan nödhjälp till flyktingläger i Tanzania inför en befarad kommande flyktingkris.
  8. De snabba och väl förberedda insatserna gjorde att UNHCR tillsammans med partnerorganisationer lyckades förhindra en koleraepidemi att sprida sig. Utbrottet skedde på en strand i Tanzania, precis på andra sidan gränsen från Burundi, där tusentals människor hade sökt skydd.
  9. Rapporter om fortsatt våld och hot gör att UNHCR befarar att 315 000 kan vara att drabbade av krisen i slutet av september. Av dem beräknas 100 000 vara på flykt inne i landet (internflyktingar) och mer än 200 000 i grannländerna.
Publicerad av Ulrika Forsberg