9 fakta om jordbävningen i Nepal

Nio fakta som du bör känna till om UNHCR:s outtröttliga arbete efter jordbävningen i Nepal.

28 maj, 2015
Befolkningen har varken el eller vatten. Det ösregnar och UNHCR:s presenningar och solcellslampor gör stor nytta efter jordbävningen.
Foto:UNHCR/D. Das Shrestha
Befolkningen har varken el eller vatten. Det ösregnar och UNHCR:s presenningar och solcellslampor gör stor nytta efter jordbävningen.

Åtta miljoner människor är drabbade

UNHCR:s personal på plats i Nepal arbetar outtröttligt i förstörelsen efter jordbävningen med förstörda hus, skadade eller försvunna personer och utan tillgång till vatten eller el. Alla är chockade och utmattade efter att arbeta extremt långa dagar under tuffa villkor.

Nio fakta som du bör känna till om jordbävningen:

  1. Enligt FN har minst 6 000 människor mist livet, en siffra som förväntas stiga.
  2. Åtta miljoner människor är drabbade av jordbävningen och efterskalven.
  3. Det ösregnar i Katmandu som försvårar hjälparbetet. Invånare är ombedda att inte vistas inomhus i risk för ytterligare förstörelse av efterskalv. De drabbade invånarna och hjälparbetare sover utomhus.
  4. UNHCR har skickat fraktflygplan (donerad av Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum av Dubai) till Katmandu med 36 ton presenningar och solenergilampor.
  5. De flesta har varken tillgång till elektricitet eller vatten.
  6. UNHCR var snabbt på plats och delade ut bland annat 11 000 presenningar och 4 000 solenergilampor till svårtillgängliga regioner i östra Nepal som ligger ödelagda. Längs vägarna ligger byar som nästan är utplånade med marken.
  7. På uppdrag av FN är UNHCR på plats i Nepal och bidrar med personal och resurser till katastrofarbetet efter naturkatastrofen.
  8. UNHCR:s solenergilampor drivs med en solpanel som gör att de drabbade kan ladda sina mobiltelefoner för att kontakta sina anhöriga.
  9. Nepal har alltid välkomnat människor som sökt skydd i landet. Det finns idag mer än 21 000 flyktingar från Bhutan i två läger i östra Nepal, och 650 flyktingar och asylsökande i Katmandu.

Akut insamling till Nepal

På uppdrag av FN är UNHCR på plats i Nepal och ger stöd till de drabbade efter den förödande jordbävningen. Räddningsarbetet är i full gång. Förstörelsen är enorm och hjälpinsatserna är livsviktiga. Ge en gåva idag och stöd dem som förlorat sina hem.

Insamlingen till Nepal är avslutad. Tack till alla som hjälper till!

Publicerad av Ulrika Forsberg