Ahmadou är tuareg från Mali på flykt i Mauretanien

Flyktinglägret Mbera i Mauretanien har blivit Ahmadou andra hem, han gillar det inte. På 90-talet tillbringade han fem år här och nu är han tillbaka.

17 oktober, 2013

På flykt från konflikter i Mali

Lång, med piercing och vänliga ögon. Ahmadou är en etnisk tuareg från centrala Mali.
Foto: UNHCR/B.Malum
Lång, piercad, med vänliga ögon. Ahmadou är etnisk tuareg.

Ibland känner Ahmadou att flyktinglägret Mbera i Mauretanien har blivit hans andra hem, och han gillar det inte. På 90-talet tillbringade han fem år här och nu är han tillbaka.

Konflikten i grannlandet Mali har tvingat honom att lämna sitt hem. Han undrar hur länge han kommer att vara i flyktinglägret Mbera denna gång.

Malis regering återtog kontrollen över Ahmadous hemregion tidigare i år, med hjälp av den franska militären. Men många flyktingar är fortfarande oroade över säkerheten. De vill inte återvända, särskilt inte de etniska tuareger som fruktar vedergällning. UNHCR hjälper flyktingarna medan de väntar på att situationen i Mali ska förbättras.

"1991 flydde jag mitt land första gången. Jag återvände 1996, övertygad om att jag inte hade något mer att frukta och att jag kunde leva där i trygghet. 2012 upprepade sig historien och jag befinner mig i samma situation igen, om inte värre," berättar han för UNHCR.

Tuareg från Mali

Lång, piercad, med vänliga ögon. Ahmadou är etnisk tuareg. Han är en betydelsefull ledare från Lere i centrala Mali, 60 kilometer öster om gränsen till Mauretanien. I Mbere-lägret tar han hand om sin familj på 17 personer, och representerar också flyktingar i en del av det stora lägret.

Han är en naturlig ledare, van att hantera och lösa problem. Men hur stark Ahmadou än är, var han oförmögen att förhindra att konflikten kom till hans hem. Till slut tvingades han och hans anhöriga att fly för andra gången.

Ahmadou minns fortfarande tydligt första gången han tvingades fly till Mbera, ca 60 km in i Mauretanien.

Uppror mot regeringen i Mali

1991 gjorde tuaregseparatister uppror mot regeringen i norra Mali på grund av år av diskriminering. Det tvingade tusentals människor att fly till Mauretanien och andra grannländer.

"Det var en massaker i Lere där människor dödades på grund av sitt ursprung. Den dagen jag hittade kroppar av män och kvinnor staplade i en stor grav, packade jag mina saker och begav mig till den mauretanska gränsen," minns Ahmadou.

Ahmadou kom till Mauretanien i maj 1991. Efter fem år kunde han med UNHCR:s hjälp  återvända till Lere. Han var tvungen att börja om från början och bygga upp sitt liv på nytt.

"Vi hade förlorat allt: Vårt hem, våra djur, tillgången till vatten, allt".

Med hjälp av hjälporganisationer kunde de återuppbygga vattensystem och återvända till sina gamla liv.

Han tvingas fly igen

I början av 2012 tog konflikten ny fart. Tuaregrebeller inledde en offensiv och övertog städer i norra och centrala Mali, inklusive Timbuktu och närliggande Lere.

"Vi flydde av rädsla för vedergällning [eftersom tuareger identifierades med rebellerna]. Armén gjorde inte någon åtskillnad mellan civila och rebeller," förklarar Ahmadou.

Han tillägger att upproret inte kom som någon överraskning. Regeringen hade misslyckats med att uppfylla löften om att utveckla infrastruktur och grundläggande tjänster i norra delen av landet.

Efter ankomsten till Mbera-lägret fann sig Ahmadou snabbt i den välbekanta omgivningen. Han träffade också många gamla vänner som hade kommit dit med honom 1991, men valt att stanna kvar. Och idag, efter ett år i lägret, har inte han heller några planer på att återvända.

"Ingen väljer att vara flykting"

"Folk fortsätter att komma till Mauretanien varje dag och jag är säker på att det kommer att fortsätta i flera månader", säger han. "Säkerhetsläget är dåligt och viljan till hämnd är fortfarande mycket stark. Vi kan inte åka tillbaka under såna förhållanden. Jag måste fundera över det, jag vill inte bli flykting för tredje gången."

Ahmadou tillägger: "Ingen väljer att vara en flykting. Om jag slapp, skulle jag inte tillbringa en enda natt här. Men jag tänker bara återvända hem när det är säkert och när mina mänskliga rättigheter respekteras."

Sedan början av den franskstödda militärintervention i Mali i januari förra året  har 21 600 människor flytt till Maruetanien,  varav de flesta är kvinnor och barn. I slutet av mars befann sig 75 000 maliska flyktingar i Mbera-lägret.

Mauretanien tar emot fler flyktingar från Mali än något annat land.

Av Dalia Al Aichi i flyktinglägret Mbera, Mauritania

Publicerad av Ulrika Forsberg