Akut brist på mat och mediciner i Venezuela

Video: Sofia Ollvid är på plats vid gränsen mellan Colombia och Venezuela. Hon rapporterar om hungriga barn och familjer som är i akut behov av nästan allt.

12 februari, 2019
"Det råder akut brist på mat och mediciner i Venezuela", Sofia rapporterar från Simon Bolivar-bron.

Desperata och hungriga barn och familjer

5000 människor från Venezuela flyr över gränsen till Colombia – varje dag.

Sverige för UNHCR:s Sofia Ollvid är på plats vid gränsen och rapporterar om desperata, hungriga barn och familjer som är i behov av nästan allt.

På flykt från Venezuela

Sofia befinner sig i Cúcuta, den colombianska staden som ligger precis på gränsen till Venezuela – ett land i kris där det är brist på allt.

5000 människor från Venezuela som är i akut behov av mat och mediciner korsar gränsen över Simon Boliver-bron till Colombia varje dag.

Många söker sig vidare inom Colombia, andra tar sig till ett annat grannland.

Mat, mediciner och rent vatten

Nära gränsen ligger mathallen Comedor Casa de Paso La Divina Providencia som drivs av med stöd från UNHCR. Här förbereds dagligen 8000 mål mat i form av frukost och lunch.

I mathallen finns även tillgång till rent vatten, duschar, psykosocialt stöd och, i vissa fall, mediciner.

"Här är alla är välkomna"

Vid mathallen träffade Sofia venezuelanske Bernardo Toala Dominguez. Han tjänar lite pengar genom att sälja kaffe vid gränsen. Han kommer till mathallen varje dag för att äta och duscha.

Här är alla är välkomna. Den här platsen är till stor hjälp för alla människor som kommer från Venezuela. Det finns en gemenskap mellan Colombia och Venezuela, och det här är en fredlig plats. Här är maten hälsosam och det finns rent vatten – ingen blir sjuk efter att ha varit här, berättade Bernardo.

Tiden vid gränsen

Under sin tid vid gränsen till Venezuela träffade Sofia människor som rest i dagar för att få tag på medicin för att överleva, eller vaccin till sina barn. Hon har pratat med kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och med familjer som inte har råd att köpa en limpa bröd i Venezuela.

Din hjälp behövs

Krisen för människor som flyr från Venezuela är akut. Tillsammans med andra organisationer bidrar UNHCR med sjukvård, mat, rent vatten, information och tak över huvudet.

Men resurserna är knappa och mer hjälp behövs. Du kan ge den hjälpen.

Din hjälp gör livet lite lättare för barn och familjer på flykt från Venezuela.

Publicerad av Ulrika Forsberg