Läget efter explosionen i Beirut akut – UNHCR är på plats

Läget i Beirut är fortfarande akut. Barn och familjer försöker överleva mitt i ett kaos. Du kan hjälpa dem att få tillbaka sina liv.

13 augusti, 2020
UNHCR rapporterar från Beirut. Filmen spelades in några dagar efter explosionen.

Läget fortfarande akut i Beirut

Den fruktansvärda explosionen i Libanons huvudstad Beirut ödelade stora delar av staden. Sjukhus, skolor och hem förstördes. Läget är fortfarande akut. Människor är svårt traumatiserade, arga, sårade och försöker överleva mitt i ett kaos.

"Jag har överlevt fyra krig"

En av våra kollegor beskriver situationen så här:

”Många av oss förlorade våra hem med minnen från våra liv. Jag har överlevt fyra krig, och tycker inte att det är ett normalt liv. Jag är bara en av sju miljoner libaneser. Om du inte påverkas materiellt, är du det känslomässigt och fysiskt. Det kommer att ta oss år att läka. Det är inte bara chocken efter explosionen, utan också vår explosion efter många år av förtryck och ilska, och hoppet om ett land som står på egna ben.”

Ökade dödstal

Dödstalet har ökat till över 178 människor, 6500 är sårade och många saknas fortfarande.

Nästan ingen skonades i explosionen. Uppskattningen är att över 200 000 människor är hemlösa eller bor i hus utan fönster eller dörrar, bland dem är många flyktingar och kollegor.

(Siffror är uppdaterade 2020-08-19)

Ekonomisk kris och covid-19

Den ekonomiska krisen är sedan länge svår i Libanon och covid-19 pikar de senaste veckorna – vilket också är mycket oroande.

Hopp om förändring

Stödet till det Libanons folk, flyktingar och migrantarbetare i Beirut – som alla hjälper till i katastrofen – har varit hjärtvärmande och behövande i Libanon just nu. Det finns ett uppriktigt hopp om att denna ilska leder till faktisk förändring.

Flyktingar i Libanon

FN:s flyktingorganisationer, UNHCR och UNRWA, har en nära och långvarig relation med Libanon.

"Det är ett land som har hjälpt palestinska och andra flyktingar i årtionden – senast från Irak och Syrien. Det är nu dags att stå upp för det libanesiska folket i deras svåra tid i kris, säger UNHCR:s chef Filippo Grandi.

Fakta om katastrofen i Beirut

Den 4 augusti 2020 förstörde en enorm explosion i Beiruts hamn staden. Över 200 människor dog i katastrofen och 6500 sårades. Många saknas fortfarande och cirka 200 000 människor har förlorat sina hem.

Explosionen jämnade de flesta av stadens hamnar med marken och förstörde stadsdelar och byggnader.

Flera sjukhus, som redan var överbelastade på grund av den försämrade coronapandemin, har skadats av explosionen. Det rapporteras om sjukvårdare som behandlade patienter på parkeringsplatser hela natten omedelbart efter explosionen.

UNHCR var snabbt på plats med tält, byggmaterial, presenningar och annan nödhjälp till barn och familjer som behöver akut hjälp i den här förödande katastrofen.

Publicerad av Ulrika Forsberg