Akut läge krigszonerna i Ghouta och Afrin

UNHCR står redo att skicka nödhjälp och evakuera sårade i Ghouta och Afrin. Först krävs eldupphör! Sen är det möjligt att ta sig in i krigszoner med hjälpkonvojer.

14 mars, 2018
En pojke cyklar runt i sönderbombade Harasta, en förort till Damaskus. En hjälpkonvoj med förnödenheter nådde den belägrade förorten 29 oktober 2016.
Foto: UNHCR/Bassam Diab, 2016
En pojke cyklar runt i sönderbombade Harasta, en förort till Damaskus. En hjälpkonvoj med förnödenheter nådde den belägrade förorten 29 oktober 2016.

Begränsad evakuering av sjuka från Ghouta

I tisdags evakuerades 31 svårt sjuka patienter och cirka 140 anhöriga från östra Ghouta i Syrien.

De människor som har skadats allvarligt av bombanfall under de senaste två veckorna var inte bland de evakuerade, enligt Washington Post.

FN uppskattar att minst 1 000 är i akut behov av livräddande sjukvård just nu.

Lokala myndigheter säger att källare och skyddsrum är fulla. Människor tvingas sova på gator och parker i Duma.

Källa: The Refugee Brief 14 mars 2018

Akut läge i Afrin

Samtidigt som störst uppmärksamhet just nu är riktad mot östra Ghouta, rapporterar FN om Afrin i nordvästra Syrien.

Där gömmer sig svårt utsatta civila i källare och befolkningen har inte tillgång till rent vatten. Den senaste veckan har vattentillförseln strypts och det kommer rapporter om hur människor hindras från att fly från området.

"Deras rop på hjälp får inte mötas av tystnad"

Sajjad Malik, UNHCR:s Syrienchef, ber omvärlden att inte blunda för vad som händer i Afrin:

– Människor utsätts för stora faror. Deras rop på hjälp får inte mötas av tystnad. Det finns inga ursäkter för det som människorna i Afrin tvingas vara med om, skriver Sajjid på Twitter.

– Vattentillförseln är strypt. Civilbefolkningen tvingas ta smutsigt vatten från borrade hål i marken och riskerar att dra på sig sjukdomar, rapporterar OCHA, FN:s samordningsorgan.

Eldupphör krävs!

UNHCR:s personal, fältarbetare och volontärer står redo att leverera nödhjälp och evakuera sårade i östra Ghouta, Afrin, Foua & Kefriyeh, Rukban och andra platser i Syrien som är drabbade av strider.

För att det ska fungera krävs eldupphör. Först då är det möjligt att ta sig in i krigszoner med hjälpkonvojer.

Hjälpkonvojer

Den 1 mars nådde en hjälpkonvoj med 29 lastbilar fram till Afrin. De kunde dela ut nödhjälp till 50 000 människor. Konvojen körde in mat, hygienartiklar, köksgeråd, madrasser, filtar, blöjor till barn, vinterkläder för kvinnor och barn, solenergilampor, mattor, vårdartiklar och vatten- och sanitetsutrustning.

Ytterligare en konvoj med nödhjälp och förnödenheter är planerad. Den kan nå Afrin så snart det blir eldupphör och fri lejd.

Publicerad av Ulrika Forsberg