Allt fler barn dör på Medelhavet

Två barn har drunknat på Medelhavet varje dag sedan september 2015. Det krävs säkrare vägar. Ingen sätter ett barn i en båt om andra alternativ finns.

19 februari, 2016
Barn på flykt från kriget i Syrien anländer till den grekiska ön Lesbos.
Foto: UNHCR/McConnell

I genomsnitt har två barn drunknat varje dag

I genomsnitt har två barn drunknat varje dag på östra Medelhavet sedan september 2015.

Efter det tragiska dödsfallet av Alan Kurdi som fångade världens uppmärksamhet har mer än 340 barn - många bebisar och småbarn – mist sina liv på havet. Det totala antalet barn som har dött kan vara ännu högre, eftersom kroppar har försvunnit i vattnet.

Nu kräver IOM, UNHCR och UNICEF att säkerheten för människor som flyr konflikter och förtvivlan blir bättre.

Ingen sätter ett barn i en båt om ett säkrare alternativ finns.

- Vi kan inte blunda för tragedin när så många unga liv går förlorade - eller strunta i de faror som barn står inför. Länder kan och måste samarbeta för att sådana här farliga resor blir säkrare. Ingen sätter ett barn i en båt om ett säkrare alternativ finns, säger UNICEF:s högsta chef Anthony Lake

Sträckan över Egeiska havet, mellan Turkiet och Grekland, är bland de dödligaste i världen för flyktingar och asylsökanden. Vinterns hårda väder ger sjögång och de dåliga båtarna ökar risken för förlisning.

- De här tragiska dödsfallen på Medelhavet är outhärdlig och måste upphöra. Det är uppenbart att fler insatser behövs för att bekämpa människosmuggling och människohandel. Dessutom, eftersom många av de barn och vuxna har dött i försök att nå släktingar i Europa krävs det sätt för människor att resa lagligt och säkert. Program för ökad vidarebosättning och rätt till familjeåterförening bör vara en prioritet om vi vill minska dödssiffran, menar FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Barn står för 36 procent av dem som tar sig över havet mellan Turkiet och Grekland, och antalet växer. Under de första sex veckorna av 2016 drunknade 410 personer av de 80 000 som gjorde båtresan. Det är en 35-faldig ökning jämfört med förra året.

Det är en humanitär katastrof som kräver hela världens engagemang.

- Att räkna liv räcker inte. Vi måste agera. Det här är inte bara ett Medelhavsproblem, eller ens ett europeiskt problem. Det är en humanitär katastrof som kräver hela världens engagemang, säger William Lacy Swing, IOM:s generaldirektör i Geneve.


  • IOM - Internationella Organisationen för Migration
  • UNHCR – FN:s flyktingorgan
  • UNICEF – FN:s barnfond
Publicerad av Ulrika Forsberg