Ashraf 4 år är krigsveteran från Syrien

Ashraf fyller fyra år idag, på samma dag som kriget i Syrien. Det är en svart och blodig födelsedag. Hans bror ber oss om att inte glömma människorna i tälten.

15 mars, 2015
"Glöm inte människorna i tälten."

Svart och blodig födelsedag

Hani och Ashraf är syskon på flykt från Syrien. De har bott i tältläger i Libanon i flera år.
Foto: UNHCR
Hani och Ashraf.

Idag fyller kriget i Syrien fyra år. Det är en svart och blodig födelsedag. Våldet har slagit ut allt. Miljoner människor behöver mat och vatten. De har inte tillgång till skydd, vård och utbildning. Rädslan för att bli dödad, eller att förlora någon de älskar, är ständigt närvarande.

3,9 miljoner barn, kvinnor och män har tvingats lämna allt och fly sitt hemland. Det är 3,9 miljoner tragedier.

Ashraf fyller också fyra år idag. Konflikten i Syrien har pågått hela hans liv.

Ashraf kallas ”Revolutionens son”

Ashraf föddes den 15 mars 2011. Hans mamma kallar honom för ”Revolutionens son”.

Våldet nådde familjens hemby utanför den krigshärjade staden Homs strax efter att Ashraf föddes. Under 18 månader vågade familjen knappt lämna huset. Vissa dagar hördes bombanfall oavbrutet, andra dagar var det kusligt tyst.

Ashrafs familj hade aldrig lämnat sitt hem om det funnits andra val. Men när hans kusiner dödades tvingades familjen att fly. Med bara några få ägodelar tog de sig till gränsen mot Libanon.

Bakom sig lämnade de sitt hem, ett hus som Ashrafs pappa byggt. Bara några dagar senare plundrades huset och brändes ner.

Livet i tältläger i Libanon

Nu bor familjen i ett tältläger i Bekadalen i Libanon. Deras nuvarande hem är också byggt av Ashrafs pappa. Den här gången med väggar av presenningar och metallskrot. Golvet är täckt med filtar och madrasser som familjen har fått från UNHCR.

Ashrafs storebror Hany har en kamera med vilken han dokumenterar livet i lägret. I filmen fotograferar han lille Ashraf när han "dansar som en ängel". Han uppmanar oss att inte glömma människorna i tälten.​

UNHCR är på plats och ger skydd

UNHCR:s personal har varit på plats vid gränserna sedan kriget bröt ut. Redo att ta emot och skydda de drabbade som har förlorat allt. Redo att ge dem tak över huvudet, filtar, madrasser, mat, vatten, vård och annan nödhjälp.

Läget är akut. Hjälpbehoven är enorma.

Du kan hjälpa idag!

Stöd insamlingen med en gåva här

Publicerad av Ulrika Forsberg