Baw från Myanmar önskar barnen bättre framtid

Video: Baw Meh, 77 år, flydde från våld i Myanmar 1996. Sedan dess har hon bott i flyktingläger i Thailand. Hon önskar en bättre framtid för sina barnbarn.

7 juni, 2016
Ban Mah, nu 77 år, flydde från våldet i Myanmar 1996 och har sedan dess bott i flyktinglägret Ban Nai Soi i norra Thailand. Hon drömmar om en bättre framtid för sina barnbarn.

En kastrull, en yxa, kol och 30 koppar ris

Baw Meh är 77 år. Hon tillhör folkgruppen Karen och flydde från våld i Myanmar 1996 och har sedan dess bott i flyktinglägret Ban Nai Soi i norra Thailand. Hon drömmar om en bättre framtid för sina barnbarn.

Baw Meh: “Jag var väldigt ung när jag gifte mig. Äktenskapet bestämdes av mina föräldrar. Vi hade aldrig träffat varandra innan bröllopet. ’Du är så smärt’ sade han, och jag sade ’du är så stilig’. Sedan skrattade vi, men var för blyga för att promenera tillsammans efter de orden. 

Vi har haft goda tider och svåra tider. Vi tvingades på flykt när striderna kom till vår by. Soldater brände ner allting och vi förlorade allt vi ägde. Många av oss flydde över bergen och floderna. Vi stoppade ner en kastrull, en yxa, kol och 30 koppar ris i en korg. Jag tog barnen och sprang. De växte upp på flykt och blev vuxna i det thailändska lägret.

Vi tvingades på flykt precis när vår yngsta dotter föddes. Jag ville att hon skulle gå i skolan och utbilda sig, det fick hon aldrig. Nu bor jag med henne och mina barnbarn som går i skolan i lägret. Det gör mig glad. Jag hoppas att de fortsätter gå i skolan, jag vill att de ska ha en utbildning. Jag vill att de ska bli som du (UNHCR:s personal).

Jag trodde att vi skulle kunna åka hem direkt. Men vi kunde aldrig återvända. Vi har varit här i lägret ungefär 20 år.”

Baw Meh från Myanmar

Baw Meh tycker om att sjunga traditionella sånger medan hon lagar mat till familjen på kvällarna. Hon pratar också gärna om sin man. Han dog förra året utan att hans dröm om att återvända hem gick i uppfyllelse. Många av hennes barn och barnbarn har fått vidarebosättning i andra länder.

Ett av hennes barnbarn sade till henne innan han åkte: “Jag ska ta hand om dig från Amerika, och en dag kommer jag tillbaka och träffar dig.”

Baw Meh vill inte att åka härifrån. Hon vill att vara kvar hos sin make som ligger begraven i lägrets västra del, närmare deras hemby i Myanmar, precis utom räckhåll på andra sidan gränsen.

Baw Meh flydde från delstaten Kayah i Myanmar 1996. Henns familj har bott i flyktinglägret Ban Mai Nai Soi i norra Thailand i tre generationer. Familjen tillhör folkgruppen Karenni som i årtionden har bott i flyktingläger i Thailand.

Publicerad av Ulrika Forsberg