Du behövs för att skydda barn och familjer i norra Syrien

Jag vill hjälpa!

Du behövs för att hjälpa barn och familjer som flyr bombangrepp i Idlib i norra Syrien. Det är svårt att fly när det inte finns någonstans att ta vägen.

27 februari, 2020
Barn på flykt i norra Syrien står i snön utanför tälten i lägret Azaz.
Foto: Ritzau Scanpix

Barn och familjer i Idlib behöver skyddas

Situationen för människor i provinsen Idlib i nordvästra Syrien fortsätter att förvärras. Nästan 950 000 människor har tvingats fly från bombangrepp sedan 1 december 2019, främst från provinserna Idlib och Aleppo. Mer än hälften är barn.

De över fyra miljoner civila i och runt Idlib behöver skyddas.

Skolor bombas

Minst 20 människor – nio av dem barn – dödades i Idlib i tisdags. Tio skolor och Idlibs centrala sjukhus utsattes för flygattacker och markstrider.

En flicka dödades utanför sin skola, andra barn sårades. Tre lärare och fyra människor som sökt skydd i skolan dog. 22 skolor i regionen har träffats av bomber sedan början av året. Skolan ska vara en plats där barn är trygga – trots att krig rasar.

Källa: unhcr.org

Barnen betalar högsta priset

Barnen lider på många sätt. Deras skolor och hem träffas av missiler och artilleribeskjutning. Massor av barn dödas och traumatiseras.

Föräldrar berättar om att deras barn är tillbakadragna eller aggressiva. Minst nio små barn har dött av kyla de senaste veckorna när flyende familjer tvingas bo i tält eller under bar i himmel – i minusgrader.

Överfulla läger, städer och byar

Den senaste tidens massflykt sker under en redan allvarlig mänsklig kris. Mellan april och augusti 2019 flydde 400 000 människor – många av dem flera gånger. De förföljs av våld.

Människor blir allt mer desperata. Läger, städer och byar är överfulla av flyende barn och familjer.

Vinterkyla och höga priser

Situationen förvärras av extremt vinterväder. Värdet av det syriska pundet har minskat kraftigt och priser på basvaror har stigit, många har inte råd att köpa mat.

Utomhus under bar himmel

Tak över huvudet och nödhjälp är de mest akuta behoven. Cirka 17 000 människor lever under träd och bar himmel – vilket är 1,5 procent av den nyligen fördrivna befolkningen. Människor har ingenstans att ta vägen.

  • 36 procent bor hos andra familjer eller hyr boende (cirka 343 000 människor).
  • 21 procent bor i läger (cirka 196 000 människor).
  • 17 procent bor på byggplatser (cirka 163 000 människor).
  • 14 procent bor i tält (cirka 135 000 människor).
  • 9 procent bor i sovsalar (cirka 82 000 människor).
  • 1,5 procent lever utomhus – under träd.

Nödhjälp till Syrien

UNHCR är en del av FN:s gemensamma räddningstyrka. Mellan 1 januari och 23 februari fick 36 800 människor i nordvästra Syrien akut nödhjälp från UNHCR. Under samma period fick mer än 22 400 flyende människor tält i Idlib och Aleppo.

Karta över nordvästra Syrien.

Livsfarligt läge

Den senaste tidens katastrofala utveckling av krisen gör att UNHCR stärker arbetet.

Hjälporganisationer kämpar tillsammans för att leverera hjälp. Med  frontlinjer som hela tiden ändras och att regionen är under attack gör det svårt att nå ut till den drabbade befolkningen.

Hjälparbetare har dödats och sårats i attacker. UNHCR fortsätter att uppmana människor som du att stödja räddningsinsatser i Syrien.

Vi kan inte göra det på egen hand. Vi behöver din hjälp idag.

Det måste bli fred. Krigen måste vinnas. Och vi måste se till att UNHCR får pengarna.
Hans Rosling om UNHCR
Hans Rosling
Publicerad av Ulrika Forsberg